Donald Trumps oväntade utspel. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARISDonald Trumps oväntade utspel. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Donald Trumps oväntade utspel. Foto: Ron Sachs / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Skeppet SSV-175 Viktor Leonov ship befann sig 70 mil utanför Delwares kust, i internationella vatten. Bilden är tagen i Kuba 2015. Foto: APSkeppet SSV-175 Viktor Leonov ship befann sig 70 mil utanför Delwares kust, i internationella vatten. Bilden är tagen i Kuba 2015. Foto: AP
Skeppet SSV-175 Viktor Leonov ship befann sig 70 mil utanför Delwares kust, i internationella vatten. Bilden är tagen i Kuba 2015. Foto: AP
Bilden är tagen i mars 2009, när Hillary Clinton och ryska utrikesministern Sergei Lavrov tillsammans höll i en röd knapp som symboliserade ansatsen att omstarta deras relationer.Bilden är tagen i mars 2009, när Hillary Clinton och ryska utrikesministern Sergei Lavrov tillsammans höll i en röd knapp som symboliserade ansatsen att omstarta deras relationer.
Bilden är tagen i mars 2009, när Hillary Clinton och ryska utrikesministern Sergei Lavrov tillsammans höll i en röd knapp som symboliserade ansatsen att omstarta deras relationer.
Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅNPutin. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN
Putin. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP TT NYHETSBYRÅN

Trump: "Kärnvapenkrig – en
förintelse som ingen annan"

Publicerad

Donald Trump pressades om administrationens kopplingar till Ryssland.

Men Donald Trump vill fortsatt förbättra relationerna - för att "göra det rätta" för amerikanska folket och världen.

– Kärnvapenförintelse skulle vara en förintelse som ingen annan, sa Donald Trump.

Ett ryskt örlogsfartyg har befunnit sig på internationellt vatten utanför den amerikanska östkusten under flera dagar nu, vilket har fått en hel del uppmärksamhet.

Fartyget har nämligen rört sig utanför kusten samtidigt som säkerhetsrådgivaren Michael Flynn har tvingats avgå, efter kontakter med ett ryskt sändebud.

Kopplingarna mellan Donald Trumps administration och Ryssland har därför blivit tydligare, och fartyget har blivit en sorts symbol för dessa, rapporterar bland andra New York Times.

Skeppet SSV-175 Viktor Leonov ship befann sig 70 mil utanför Delwares kust, i internationella vatten. Bilden är tagen i Kuba 2015.

"Bästa jag kan göra är skjuta skeppet"

På torsdagen höll Donald Trump en maratonkonferens med många uppseendeväckande utspel.

Ett av dem handlade just om det ryska fartyget.

– Det bästa jag skulle kunna göra är att skjuta det där skeppet, sa Donald Trump.

Han menade att hans kritiker skulle uppskatta ett angrepp på Ryssland.

– Alla i det här landet kommer att säga "åh, det är så bra", men det är inte bra, det är inte bra. Jag skulle älska att komma överens med Ryssland, fortsatte han.

Donald Trump: "Kommer inte berätta för er"

Han använde också örlogsfartyget som ett exempel på en säkerhetsfråga som han inte ville diskutera med journalister - som han upprepade gånger gick till attack mot.

– Så när ni frågar mig vad jag ska göra med ett skepp, till exempel det ryska skeppet, så kommer inte jag att berätta det för er. Förhoppningsvis behöver jag inte göra någonting, men jag kommer inte att berätta det för er.

"Den dumma plastknappen fick oss alla att framstå som töntar", sa Donald Trump om den röda "reset"-knapp som Hillary Clinton och Sergei Lavrov tryckte på 2009.Foto: AP

"En förintelse som ingen annan"

Donald Trump pratade om Ryssland genomgående på presskonferensen, och fortsatte säga att han ville komma överens med landet.

Först och främst för det amerikanska folket, men också för världen.

– Glöm inte, vi är en väldigt mäktig kärnvapennation och det är de också. Jag har blivit informerad, så jag kan berätta en sak för er om det eftersom alla som läst den mest grundläggande bok kan säga det: Kärnvapenförintelse skulle vara en förintelse som ingen annan.

Gick till attack mot "dum plastknapp"

USA:s president tog också chansen att flera gånger gå till attack mot sin tidigare konkurrent, Hillary Clinton.

Bland annat riktade han in sig på Clintons försök att som utrikesminister "återställa" relationerna mellan USA och Ryssland, något som bland annat tog sig uttryck genom en röd "reset"-knapp som hon och ryske utrikesministern Sergei Lavrov tryckte på.

– Den dumma plastknappen fick oss alla att framstå som töntar, sa Donald Trump under presskonferensen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Fler artiklar om Amerikansk politik

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag