Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps högra hand kan avgå – efter skandalen

Vita husets stabschef John Kelly. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN

En ny skandal skakar de anställda i Vita huset. Stabssekreteraren Rob Porter fick i veckan sparken efter misshandelsanklagelser från två exfruar.

Nu kan Donald Trumps stabschef och högra hand John Kelly avgå till följd av hur han hanterat situationen, skriver New York Times. 

Flera anställda i Vita huset vittnar om upprörda känslor efter att ännu en skandal rullats upp, enligt New York Times. Under fredagen meddelade Vita husets stabschef John Kelly att han kan tänka sig att avgå. Han kritiseras för att ha mörkat att han känt till anklagelserna mot stabssekreteraren Rob Porter sedan i höstas. 

Porter tvingades avgå tidigare i veckan efter att ha anklagats för psykisk och fysisk misshandel av sina två exfruar. Han förnekar anklagelserna och menar att de är falska. Samtidigt har bilder på hans ena exfru med en blåtira börjat cirkulera. Porter menar dock att bilderna inte visar sanningen och att det är ett försök att smutskasta honom.

 

LÄS MER: Mats Larsson: Trump överväger ge Nordkoreas Kim Jong-Un en ”blodig näsa” 

 

USA:s president Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Kelly: ”Jag blev chockad”

Rob Porter har ansetts vara ett stjärnskott i Vita huset. Han hade både ett nära samarbete och en personlig relation med John Kelly.

”Han är en vän, en förtrogen och en pålitlig yrkesman", ska Kelly ha sagt. 

När Kelly nu anklagas för att ha känt till anklagelserna mot Porter sedan i höstas kom han med ett nytt uttalande:

”Jag blev chockad av att höra om de nya anklagelserna mot Rob Porter. Det finns ingen plats för våld i hemmet i vårt samhälle. Jag står fast vid mitt tidigare uttalande om den Rob Porter jag har lärt känna sedan jag blev stabschef, och jag anser att var och en har rätt att försvara sitt rykte”.

Kelly förnekar att han ska ha känt till anklagelserna tidigare än vad han sagt.

Trump: ”Han har sagt att han är oskyldig”

USA:s president Donald Trump menar att han nyligen ska ha fått kännedom om Porter. Nya uppgifter pekar dock på att att högt uppsatta tjänstemän i Vita huset kan ha känt till uppgifterna tidigare utan att agera.

Enligt uppgifter till CBS News ska Rob Porter ha informerat Vita huset-juristen Don McGahn om att hans exfruar skulle kunna berätta ”osmickrande” saker om honom i den bakgrundskoll som FBI gör. I juni 2017 återkopplade FBI till Vita huset och då ska uppgifterna om anklagelserna ha varit omnämnda. 

I november samma år ska McGahn ha fått ett samtal från en av Porters exfruar och upplyst stabschefen John Kelly om att det fanns ett problem med Porters bakgrundskoll, enligt CBS News.

Under en pressträff i Ovala rummet talade Trump gott om Porters arbetsinsats.

– Vi önskar honom allt väl. Han har också, som ni nog redan vet, sagt att han är oskyldig vilket jag tycker ni bör minnas, sa Donald Trump under pressträffen. 

Under fredagen avgick ytterligare en av Vita husets medarbetare efter att ha anklagats för misshandel, skriver BBC. Talskrivaren Daniel Sorensen anklagas av sin exfru för att ha varit våldsam och misshandlat henne psykiskt. Sorensen nekar till anklagelserna.

 

LÄS MER: Melanias gest som kan ha avslöjat äktenskapet