Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Demonstranter stormar amerikanska kongressen

Hör CNN:s rapport på plats utanför Capitol Hill: ”Demonstranterna är stolta att tillhöra mobb”.
Demonstranter tagit sig in i kongressens byggnad.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: USA TODAY NETWORK / JASPER COLT-USA TODAY/SIPA USA SIPA USA
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump talade innan kravallerna.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mike Pence.
Foto: CORUM SAMUEL/POOL/ABACA / STELLA PICTURES/ABACA PRESS ABACA PRESS
Sätet för USA:s kongress, Kapitolium.
Foto: JOSE LUIS MAGANA / AP FR159526 AP
1 / 13

Uppretade Trumpanhängare stormade den amerikanska kongressen på onsdagen i ett försök att stoppa ett fredligt överförande av makten till Joe Biden.

Fullt kaos utbröt när angripare tog sig in i byggnaden där skott avlossades. Fyra personer dog i samband med stormningen enligt polischefen i Washington, rapporterar AP.

– Jag känner er smärta, jag vet att ni är sårade. Men ni måste gå hem nu, säger Trump i ett videotal och förklarar att han ”älskar” sina anhängare.

Ministrar i Donald Trumps regering och flera medlemmar av senaten diskuterar möjligheten att åberopa det 25:e tillägget för att därigenom få president Donald Trump avsatt i förtid, rapporterar CNN och hänvisar till en källa inom Republikanerna.

Kongressen återupptog arbetet under natten.

Demonstrationer i Washington DC

Amerikanska kongressen tvingades avbryta sin räkning av elektorsrösterna för att bekräfta valet av Joe Biden till president när en uppretad folkmassa stormade kongressbyggnaden i Washington på onsdagen.

Det var Trumpanhängare som attackerade kongressen i syfte att stoppa processen som skulle bekräfta Biden som USA:s nye president. Det är oklart när räkningen av rösterna kan återupptas.

”Ett kuppförsök”

– Det här är vad ni fått. Det här är vad presidenten har vållat i dag, det här upproret, sade den republikanske senatorn Mitt Romney medan kaotiska scener utspelade sig i den amerikanska demokratins själva centrum.

Inkräktare gick omkring fritt inne i kongressbyggnaden. En man stod på senatens talmans stol och skrek:

– Trump vann valet!

En kvinna blev skjuten till döds under oroligheterna, enligt polisen.

– Det här är ett kuppförsök, sade den republikanske kongressmannen Adam Kinzinger.

Förde Pence i säkerhet

Tidigare hade Trump uppmanat sina anhängare att ”röra sig” i riktning mot kongressen. Detta för att de skulle visa sitt stöd för honom och för att protestera mot det valfusk han grundlöst påstår har förekommit.

Demonstranter och poliser drabbade samman utanför kongressen innan angriparna lyckades ta sig in i byggnaden. Säkerhetsmän förde vicepresident Mike Pence i säkerhet samtidigt som kongressledamöter evakuerades.

Polisen använde rökgranater mot angriparna, skott avlossades och en kvinna blev skjuten till döds, enligt polisens uppgifter.

”Attack på demokratin”

Tillträdande presidenten Joe Biden kallade attacken ”ett angrepp på den heligaste amerikanska uppgiften: att sköta folkets angelägenheter”.

– Just nu är vår demokrati under en attack utan motstycke som inte liknar något vi sett i moderna tider. Låt mig vara mycket tydlig: De kaotiska scenerna i kongressen återspeglar inte det sanna Amerika, representerar inte vilka vi är, säger Joe Biden.

– Jag är genuint chockad och sorgsen över att vår nation, som så länge varit en fyrbåk för hopp och ett ljus för demokrati, har kommit till ett så mörkt ögonblick, säger Biden.

Han uppmanade Trump att klart och tydligt ta avstånd från attacken samt uppmana angriparna att lämna byggnaden. Tidigare hade presidenten bara manat till ”lugn” och ”fredligt” agerande.

Trump: ”Vi älskar er”

Trump höll därefter ett videotal till sina anhängare. Han uppmanade dem att ”gå hem” men upprepade samtidigt sina falska påståenden att det skulle ha förekommit fusk i presidentvalet.

– Jag känner er smärta, jag vet att ni är sårade. Vi hade val som stals från oss. Det var ett jordskredsval och alla avet det, särskilt den andra sidan. Men ni måste gå hem nu, vi måste ha lugn, säger Trump och förklarar att han ”älskar” sina anhängare.

– Vi kan inte spela dessa människor i händerna. Vi måste ha lugn. Så gå hem. Vi älskar er. Ni är mycket speciella, säger han.

Joe Biden och flera demokratiska och republikanska politiker har då i timmar fördömt angreppet i skarpa ordalag medan Trump först nöjde sig med att på Twitter uppmana angriparna att vara ”fredliga”.

”Glöm inte att VI är partiet för lag och ordning – respektera lagen och våra fina män och kvinnor i blått”, twittrade Trump medan fönster krossades i kongressbyggnaden och skott hördes.

Skador på Pelosis kontor

Angriparna tog sig in representanthusets talman Nancy Pelosis kontor och vållade förödelse där. Pelosi är i säkerhet, enligt en talesperson.

Tidigare hade vicepresident Pence meddelat att han avslog Trumps krav att han skulle blockera kongressens bekräftande av Biden som ny president. Pence förklarade på Twitter att han inte har mandat att ifrågasätta valresultatet.

Beskedet kom samtidigt som president Donald Trump talade i Washington och krävde av Mike Pence att denne skulle utmana valresultatet:

– Mike Pence, jag hoppas att du kommer att stå upp för vår konstitution och för vårt lands bästa. Om du inte gör det, kommer jag att bli väldigt besviken på dig, sade presidenten.

Trump: ”Vi vann valet”

Under talet i Washington fortsatte presidenten att hävda att han vann valet utan att presentera några konkreta bevis. Han gick till hård attack mot Joe Biden och Demokraterna.

– De riggade valet. Ingen här vill se vår valseger bli stulen av den radikala vänstern. Och av fake news. Vi kommer aldrig ge upp, speciellt inte när det är valfusk inblandat, sade Trump.

– I dag kommer jag lägga fram bevis för att vi vann valet. Det var inte ett jämnt val. Jag har vunnit båda valen. Den andra gången vann jag mycket mer än första.

Trump gick även till attack mot Demokraternas väljare. 

– En president som röstades fram av dumma människor. Vi kan inte låta det ske, sade han.

”Måste visa styrka”

Under talet uppmanade han sina supportrar att röra sig ned mot kongressen.

– Vi måste visa styrka. Vi kräver att kongressen gör rätt val och väljer dem som lagligen blivit invalda, sade Trump.

Efter Trumps tal rörde sig tusentals människor mot USA:s kongress och hamnat i oroligheter med polis.

Hundratals demonstranter bröt sig igenom polisens avspärrningar och lyckades ta sig in i byggnaden.

Efter Trumps tal ökade spänningen. Polisen genomförde en ”nedstängning” av hela kongressbyggnaden.

Washingtons borgmästare Muriel Bowser utfärdade därefter utegångsförbud i staden som började gälla från klockan 18 lokal tid.

Kongressen återupptog arbetet under natten.Försöker få dem att backa då de bara blir fler.
Stökigt mellan demonstranter och polisen på platsen.


Trump: "Det var ett riggat val"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.