Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps handelshot mot Mexiko: Tullar på måndag

Donald Trump kan införa handelstullar mot Mexiko på måndag.Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Antalet olagliga passager in i USA är de högsta på sju år.Foto: CHARLIE RIEDEL / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump skärper sitt hot mot Mexiko om höjda handelstullar om länderna inte sluter ett avtal som sätter stopp för samtliga olagliga migranter.

”Om ingen överenskommelse nås kommer tariffer på femprocentsnivån att börja på måndag”, skriver Trump på Twitter.

Donald Trump befinner sig just nu i Europa för att bland annat besöka Storbritannien och uppmärksamma årsdagen av invasionen av Normandie under andra världskriget.

Men hemma i Vita huset pågår förhandlingar med Mexiko om hur strömmen av migranter genom Centralamerika ska behandlas.

USA i samtal med Mexiko om migration

Trump skrev på Twitter på onsdagskvällen att parterna hade gjort framsteg, men att det inte var tillräckligt.

”Om ingen överenskommelse nås kommer tariffer på femprocentsnivån att börja på måndag, med månadsvisa höjningar enligt schemat”, skriver presidenten.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1136402984923852801

Samtalen mellan mexikanska och amerikanska företrädare avslutades på onsdagen men kommer att återupptas på torsdagen.

Ny statistik på onsdagen visar att de olagliga passagerna in i USA från Mexiko nådde de högsta nivåerna på sju år, enligt New York Times. Något som Trump också påpekar på Twitter.

Men Trumps krav kan vara svåra för Mexiko att uppfylla. Han har tidigare sagt att handelstullarna kan höjas om Mexiko inte helt får stopp på de olagliga passagerna in i landet av främst centralamerikanska migranter som reser genom Mexiko, enligt New York Times.

Trumps deadline går ut på måndag

Trumps deadline för ett avtal går ut på måndag då handelstullar på fem procent kan läggas på alla mexikanska varor. De riskerar sedan att höjas varje månad upp till 25 procent i oktober.

Trump skyller det höga antalet flyktingar på att Mexiko och Demokraterna inte vägra gå med på en invandringsreform. Men hans metod att använda internationell handeln som påtryckning möter även motstånd från företag och politiker i hans eget parti.

Flera republikanska senatorer försöker nu hindra Trump från att införa nya tullar som kommer att påverka båda ländernas ekonomier, enligt New York Times.

Republikanernas gruppledare i senaten, Mitch McConnell, har sagt att partiets senatorer måste få höra direkt från Donald Trump innan hans administration inför tullar mot Mexiko.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.