Trumps hån: Härmade och hukade sig

Publiken kiknar av skratt när Donald Trump hånar Michael Bloomberg.
Trump hukade sig och härmade sina motståndare.
Foto: CNN via Youtube
Joe Biden vinner primärvalet i South Carolina.
Foto: GERRY BROOME / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.
Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bernie Sanders möter väljarna i Boston på lördagen.
Foto: MARY SCHWALM / AP TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden vid ett kampanjevent på fredagen.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Elizabeth Warren.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

WASHINGTON DC/STOCKHOLM. Vallokalerna i South Carolinas primärval hade knappt hunnit stänga innan Donald Trump började håna de demokratiska kandidaterna.

Både Joe Biden, som vann stort i South Carolina, och Michael Bloomberg fick ta emot kängor av USA:s president. 

Under sitt tal vid en konservativ konferens i Maryland hånade Trump Bloombergs längd och härmade den demokratiske kandidaten.

Natten till söndag stod det klart att Joe Biden har vunnit det kritiska primärvalet i delstaten South Carolina. 

Efter rapporterna om Joe Bidens seger hånade Donald Trump – igen – Michael Bloomberg, som gör sin debut först i samband med supertisdagen nästa vecka. 

Sömnige Joe Bidens seger i South Carolina borde vara slutet på Mini Mike Bloombergs skämt till kampanj”, skriver presidenten på Twitter. 

Hånade Bloomberg

Donald Trump har flera gånger hånat miljardären efter hans första tv-debatt där han, av flera bedömare, sågs som den stora förloraren. 

Presidenten fokuserade återigen på Bloomberg, som han gett smeknamnet ”Mini Mike” under sitt tal på Conservative Political Action Conference (CPAC) i Maryland, som skedde natten till söndag. 

Trump skämtade om Bloombergs längd genom att huka sig bakom talarstolen och sade att Elizabeth Warren hade varit ”elak”.

– Han förstod inte vad det var som hände. Han bara: ”Ta mig av scenen, ta mig av scenen”, sade presidenten till publikens jubel enligt CBS News.

PRIMÄRVALET I SIFFROR

Ställningen när 99,73 procent var räknade:


1. Joe Biden: 48,45 procent.

2. Bernie Sanders: 19,91 procent.

3. Tom Steyer: 11,34 procent.

4. Pete Buttigieg: 8,24 procent.

5. Elizabeth Warren: 7,07 procent.

6. Amy Klobuchar: 3,15 procent.


Källa: The Guardian
Källa: The Guardian


Delegater efter Iowa, New Hampshire och Nevada:


Pete Buttigieg: 26 delegater 

Bernie Sanders: 45 delegater 

Elizabeth Warren: 8 delegater 

Amy Klobuchar: 7 delegater 

Joe Biden: 15 delegater

Senare fortsatte presidenten att twittra om Bloomberg, och skrev:

”Jag har svårt att se hur de misslyckade presidentkandidaterna Tom Steyer eller Mini Mike Bloomberg har något att tillföra till Demokraterna, till och med mot mig, med tanke på det sättet de har blivit behandlade – skrattade åt och hånade. De riktiga politikerna åt upp dem och spottade ut dem.”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1233990259802767360

Bidens revansch

Joe Bidens seger i natt blev ett välkommet besked för den tidigare vice-presidenten då nattens val beskrivits som ett ödesval. 

Med 99 procent av rösterna räknade har Biden vunnit 31 delegater, enligt CNN, vilket innebär att han seglar upp på andraplats bakom Bernie Sanders. 

Tack South Carolina! Till alla dem som har blivit nedslagna, varit uträknade och blivit bortglömda – det här är er kampanj. Tillsammans kommer vi vinna nomineringen och besegra Donald Trump”, skriver Joe Biden på Twitter.

Primärvalen i USA

• Under primärvalskampanjen håller delstaterna val antingen genom primärval eller nomineringsmöten, ett så kallat caucus. 

• Syftet är att fördela delegater till Demokraternas konvent i Milwaukee i sommar då partiets slutliga val som presidentkandidat utses.

• Omkring 4 000 delegater utses av väljarna och omkring 770 stycken är så kallade superdelegater, som själva väljer vilken kandidat de röstar på. 

• Under ett primärval har väljarna hela dagen på sig att rösta och avlägger sina röster utan att nödvändigtvis berätta vem man har röstat på. Antalet delegater en kandidat får avgörs av hur många röster de får. 

• Under ett caucus hålls i stället möten i skolor, kyrkor eller på andra platser. Där samlas väljare och diskuterar kandidaterna under några timmar för att sedan visa vem som ska få deras röst genom handuppräckning eller att ställa sig i grupper. 

• Enligt reglerna slås kandidater som inte får 15 procent av rösterna ut och väljare som ställt sig bakom en utslagen kandidat kan då rösta på sitt andrahandsalternativ. Det gör att den som får flest röster i den första omgången inte behöver vara den som vinner.

• Super Tuesday, den 3 mars, är extra viktig eftersom väljare i 16 olika delstater, grupper eller territorier avlägger sina röster.

USA-korrespondent Tomas Kvarnkullen om vad resultatet betyder framåt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.