Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps gisslanexpert övervakar ASAP Rocky-rättegången

Sammanfattning: Dag 1 i rättegången mot ASAP Rocky
Donald Trumps gisslanexpert Robert C. O'Brien på plats under förhandlingarna. Foto: ALEX LJUNGDAHL

President Donald Trump har skickat sin gisslanexpert till ASAP Rocky-rättegången i Stockholm.

Toppdiplomaten Robert O'Brien är på plats för att ”få hem de amerikanska medborgarna så snart som möjligt”.

Donald Trump engagerar sig intensivt för ASAP Rocky och kräver att den amerikanske artisten ska friges. Nu har han sänt sitt speciella sändebud i gisslanfrågor för att övervaka rättegången i Stockholms tingsrätt.

– Jag är här på presidentens begäran för att stödja de amerikanska medborgarna, säger Robert O'Brien, som har ambassadörsstatus, till Expressen.

Han vill inte kommentera rättegången utan säger bara att ”det är det svenska rättssystemet”.

Vill få hem dem snart

Till nyhetsbyrån AFP säger han:

– Presidenten bad mig åka hit för att stödja de här amerikanska medborgarna. Vi arbetar för att få hem dem så snart som möjligt.

Robert O'Brien är amerikansk toppdiplomat och delägare i advokatbyrå i Los Angeles. Han var bland annat biträdande representant i FN:s generalförsamling under George W Bushs tid som president. Senare övervägde Trump att utse honom till marinminister, men utsåg honom till slut i maj 2018 till presidentens speciella sändebud i gisslanfrågor.

Tidigare har han arbetat som jurist i FN:s säkerhetsråd.

– Han är här för att se efter de amerikanska medborgarnas välmående vilket alltid är högsta prioritet för oss, säger Ruth Newman, tillförordnad presstalesperson på USA:s ambassad i Sverige, till TT.

Nicole Amiri: ”Spänd Stämning”

Republikansk rådgivare

Robert O'Brien har länge samarbetat med republikanska politiker. Han var säkerhetsrådgivare i den republikanske presidentkandidaten Mitt Romneys kampanjstab 2011. Fyra år senare hade han samma position i guvernör Scott Walkers stab när denne kandiderade.

Han gav 2016 ut boken ”While America Slept: Restoring American Leadership to a World in Crisis” (Medan Amerika sov: Att återställa amerikanskt ledarskap i en värld i kris).

Advokaten:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.