Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps förvirring inför bytet – var är Pence?

”Vi får inte den informationen vi behöver”
Foto: PATRICK SEMANSKY / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Det är bara veckor kvar innan Donald Trump måste lämna över till Joe Biden.

Presidenten hoppas dock fortfarande på att valresultatet ska ogiltigförklaras.

Men stödet från vicepresidenten Mike Pence ser ut att utebli, skriver CNN.

Trump avbryter sin julsemester för att kunna återvända till Washington tidigare än väntat.

Den 6 januari ska kongressen mötas för att godkänna valresultatet och Trump har uppmanat republikanska kongressledamöter att inte godkänna elektorsrösterna – en formalitet som krävs för att Biden ska kunna tillträda som landets 46:e president.

Under julen flög Trump till sin semesterbostad i Palm Beach, Florida, tillsammans med sin personliga advokat Rudy Giuliani. Tillsammans skulle de lägga upp en plan för kongressens möte. Trump la mycket av sitt hopp hos Mike Pence, som i sin roll som senatens ordförande, brukar överse godkännandet av valresultatet. Men vicepresidentens roll i processen är mer av en formalitet, och krävs inte för att valresultatet ska vinna laga kraft. 

”Vicepresidenten måste agera”

Till Trumps förvåning ser det dock ut som att Mike Pence inte kommer stötta Trumps vädjan till republikanerna i kongressen. Enligt Fox News ställer sig vicepresidenten inte bakom planen för att upphäva valresultat från november.

Enligt CNN är Trump förvirrad över detta, och har svårt att förstå varför Pence inte gör mer för att stjälpa valresultatet. 

Under julafton retweetade Trump en tweet där det stod:

Vicepresidenten måste agera för att stoppa det statligagodkännandet av valresultatet”.

Pence vill bli president 2024

Dessutom ser det nu ut som vicepresidenten sviker honom ännu en gång. Enligt den amerikanska nyhetssajten The Hill planerar Pence att ställa upp i presidentvalet 2024.

Hur Trump ställer sig till uppgifterna om Pence återstår att se. CNN rapporterar att presidenten ska ha varit på ovanligt dåligt humör under julen och spenderat mer tid än vanligt bakom stängda dörrar. Han ska inte heller ha umgåtts så mycket med varken familj eller klubbmedlemmar, något han vanligtvis brukar göra när han besöker lyxbostaden. 

– Stämningen är udda, säger en källa som jämför årets julfirande med tidigare år, enligt CNN.

Se mer:

Beslutet antogs med stor enighet av både republikaner och demokrater

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.