Tidningen Washington Post har sammanställt Trumps 347 första dagar som president och kommit fram till att han snittar hela 5,6 felaktiga påståenden om dagen. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅNTidningen Washington Post har sammanställt Trumps 347 första dagar som president och kommit fram till att han snittar hela 5,6 felaktiga påståenden om dagen. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Tidningen Washington Post har sammanställt Trumps 347 första dagar som president och kommit fram till att han snittar hela 5,6 felaktiga påståenden om dagen.  Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Under en 30 minuter lång julintervju med The New York Times hann presidenten göra åtminstone 24 missvisande påståenden. Foto: YIN BOGU / XINHUA/AVALON.RED B950Under en 30 minuter lång julintervju med The New York Times hann presidenten göra åtminstone 24 missvisande påståenden. Foto: YIN BOGU / XINHUA/AVALON.RED B950
Under en 30 minuter lång julintervju med The New York Times hann presidenten göra åtminstone 24 missvisande påståenden. Foto: YIN BOGU / XINHUA/AVALON.RED B950

Trumps första år: 1950 felaktiga påståenden

Publicerad

1 950. Så många falska eller felaktiga påståenden har Trump gjort sedan han svors in som president i januari förra året, visar Washington Posts sammanställning.

I Sverige väckte presidenten stor uppmärksamhet när han antydde att något allvarligt inträffat en fredagskväll i februari.

Donald Trump har länge haft ett komplicerat förhållande till medierna i USA. För att nå ut med sitt budskap tar presidenten gärna till Twitter i stället. Men oavsett plattform har en rad upprepade felaktiga eller direkt falska påståenden sipprat igenom. 

När tidningen Washington Post sammanställt Trumps 347 första dagar som president snittar han på hela 5,6 felaktiga påståenden om dagen.  

 

LÄS MER: Trump: "Min kärnvapenknapp är större"

 

Mellan de två vanligaste påståendena är det oavgjort. 61 gånger, framför allt i början av förra året, upprepade han påståendet att sjukvårdsreformen Obamacare var döende eller "praktiskt taget död".

Trump har gjort 1950 felaktiga påståenden

Trots att den har sina brister har många dragit nytta av reformen, och efter att ha misslyckats med att riva upp lagen har Trump tonat ner sina uttalanden, skriver Washington Post.

Lika många gånger har presidenten tagit äran för företagsinvesteringar som inträffat innan han svors in, eller ens blivit vald. 

Även skattereformen, som han felaktigt påstår är den största någonsin, har upprepats 53 gånger. Skatteverkets data visar att den listas som den åttonde största, enligt tidningen. 

https://twitter.com/realdonaldtrump/status/936941673124425728

LÄS MER: Fem Donald Trump-uttalanden om Sverige

 

Trump påstår också gärna att USA har den högsta företagsskatten i världen och att landet är ett av det mest beskattade. Under en 30 minuter lång julintervju med The New York Times hann presidenten göra åtminstone 24 missvisande påståenden.

Väckte stor uppmärksamhet i Sverige

En lördag februari fick Trump stor uppmärksamhet i Sverige, när han i ett tal antydde att något allvarligt skulle ha inträffat i Sverige kvällen innan.

Det är bara ett av flera missvisande påståenden som presidenten gjort om Sverige. I sin bok "The art of the deal" från 1987 hävdade han bland annat att han hade svenska rötter, närmare bestämt från värmländska Karlstad.

 

LÄS MER: En foliehatts väg mot Vita huset – 15 konspirationsteorier à la Trump

 

Några år senare tog Trump tillbaka påståendet och förklarade att han i stället hade rötter i staden Kallstadt i Tyskland.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag