Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps första 100 dagar som president

Donald Trumps 100 första dagar efter valsegern kommer att bli händelserika.
Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYRÅN
Som president har han lovat snabba skattesänkningar, avbryta inbetalningar till FN:s klimatprogram och att kasta ut kriminella invandrare.
Foto: Richard Drew / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trumps 100 första dagar efter valsegern kommer att bli händelserika.

Som president har han lovat snabba skattesänkningar, avbryta inbetalningar till FN:s klimatprogram och att kasta ut kriminella invandrare.

Samtidigt har Trump egna problem med rättvisan - och tvingas om två veckor försvara sig själv i domstol.

Under sin långa valkampanj skanderade Donald Trump ut det ena kontroversiella vallöftet efter det andra.

Han har fått kritik för att aldrig förklara sina politiska förslag i detalj, och många undrar nu exakt vilka vallöften som den nyvalde presidenten planerar att genomföra när han tillträder den 20 januari.

I slutet av valrörelsen höll Trump ett tal i historiskt viktiga Gettysburg, där det amerikanska inbördeskriget avgjordes. Under talet la han fram sin 100-dagarsplan - de förslag han planerar att förverkliga under de tre första månaderna som president, rapporterar CNN.

Trump vill deportera papperslösa och stoppa invandring

Han klargjorde då att det är av högsta prioritet att:

• Påbörja deporteringen av kriminella papperslösa invandrare för att garantera säkerheten och att konstitutionell lag upprätthålls.

• Avbryta immigrationen från länder med terrorgrupper.

• Göra livet "lättare för medelklassen" genom stora skattesänkningar för både privatpersoner och bolag.

• Avbryta alla inbetalningar till FN:s miljö- och klimatåtgärder.


LÄS MER: Michelle Obama tar emot Melania Trump


Kan riva upp två handelsavtal på 200 dagar

Donald Trump vill också snabbt riva upp två frihandsavtal, enligt ett internt dokument som Politico har tagit del av. Trumps motstånd mot frihandel har varit kontroversiellt och i det interna dokumentet kallar han avtalen "jobbdödande".

Trump vill riva upp TPP, ett frihandelsavtal mellan elva länder kring Stilla havet, under sin första 100 dagar. Under de kommande 100 dagarna vill han också riva upp nordamerikanska frihandelsavtalet Nafta – om inte "särskilda krav" tillgodoses.

Donald Trump träffar Barack Obama

Men för den nyvalde presidenten återstår fortfarande en lång resa fram till tillträdandet den 20 januari. Den påbörjas på torsdagen när Trump reser till Washington för ett möte med president Obama, där man börjar förbereda ett smidigt maktövertagande.

Men det finns orosmoln på himlen.

Om drygt två veckor kommer Trump själv att infinna sig i federal domstol för att vittna till sitt eget försvar.

Rättegången rör hans skola Trump University som erbjuder fastighetsförvaltarkurser till studenter. I en gruppstämning har hundratals elever beskyllt skolans dyra kurser för att vara värdelösa.

Domare Gonzalo Curiel leder förhandlingarna. I upptakten till rättegången har Trump påstått att domaren är partisk till hans nackdel. Vid olika tillfällen har Trump kallat Curiel, som är född i Indiana, för både mexikan och spanjor, rapporterar Politico.


LÄS MER: Succé för Trump - så reagerade tidningarna


Trump tvingas vittna i rättegång

Samtidigt som Trump utkämpar sin egen rättsliga process finns ett stort maskineri som förbereder för hans styre. Redan nu sitter hans stab och försöker ta fram den bästa möjliga uppsättningen ministrar.

En preliminär lista, som Buzzfeed har tagit del av, visar ett antal kandidater för de olika posterna. Flera bekanta namn återfinns på listan - bland annat Sarah Palin, republikansk vicepresidentkandiat 2008, som föreslås som inrikesminister.

Flera politiker som ställt upp i republikanska primärval föreslås också, bland annat Ben Carson som sjukvårdsminister och Chris Christie som minister för den nationella säkerheten.

Men det är inte bara ministrar som Trump ska tillsätta. I samband med maktskiftet kommer omkring 4 000 personer få nya jobb i Washington.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.