Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps fall: Utropade sig till vinnare – förlorade

Fallet blev totalt för Donald Trump efter att han utropat sig som vinnare under valnatten.
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald och Melania Trump tidigare i veckan.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Fallet blev totalt för Donald Trump efter att han utropat sig som vinnare under valnatten.

De följande dagarna tappade han ledningen, blev omkörd – och nu har han förlorat.

Den besegrade presidenten har in i det sista hävdat valfusk.

Kort efter att Joe Biden deklarerades som USA:s näste president, sa Trump i ett uttalande:

”Valet är långt från över”.

Donald Trump slog Hillary Clinton 2016. Och Joe Biden 2020 – det var han helt övertygad om under valnatten.

– Resultaten i kväll har varit fenomenalt och vi gör oss redo ... bokstavligen, vi var redo att gå ut och fira, det var så vackert ... en sådan framgång, sa presidenten.

Det trots att miljoner röster fortfarande inte hade räknats.

– De kommer aldrig kunna komma ifatt oss, de kan inte komma ifatt oss.

Sen, i takt med att fler röster räknades, tog Joe Biden igen. Det handlar inte minst om poströsterna, som tidigt hade pekats ut som avgörande för demokraterna.

När Biden vann Michigan och Wisconsin – två viktiga svingstater – påbörjade Trump-kampanjen arbetet med att försöka stoppa demokraterna.

Rudy Giuliani höll ett ilsket tal i Pennsylvania i onsdags.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

”Tror ni vi är idioter?”

Trump började kalla det för valfusk och ifrågasatte att hans övertag ”magiskt” försvann. Hans advokat Rudy Giuliani skickades ut och höll ett ilsket tal i Pennsylvania.

– Jag har aldrig hört talas om en räkning där man leder med 400 000 röster med 80 procent räknat utan att det ses som en vinst! Hur mycket måste man leda med? Tror ni vi är är dumma? Tror ni vi är idioter? Demokraterna tror ni är det, sa Giuliani bland annat.

Flera delstater stämdes av Trump-kampanjen, då de menade att de republikanska valobservatörerna inte fått tillräcklig insyn i rösträkningsprocessen.

Donald Trump: ”De försöker stjäla ett val”

Ju fler dagar efter valet det gick, desto mer aggressiva blev Trumps och kampanjens påståenden om valfusk, där de varken presenterade bevis eller uttryckte förståelse för att valsystemet ser likadant ut som vanligt.

Under natten till fredagen, svensk tid, höll Donald Trump en presskonferens i Vita huset. Han gick till hård attack mot demokraterna och hävdade att de försöker rigga valet.

– Om du räknar de lagliga rösterna så vinner jag lätt, räknar man de olagliga rösterna så kan de försöka stjäla valet från oss. Jag har redan vunnit många kritiska delstater, bland annat massiva vinster i Florida, Indiana och Ohio, sa Donald Trump och fortsatte:

– De försöker stjäla ett val. Rigga ett val. Vi kan inte låta det hända, hävdar han.

Trump påstod vidare att poströster räknats trots att de är illegitima – men det finns inga sådana bevis presenterade.

– Jag utmanar Joe och varje demokrat att de bara räknar lagliga röster, fortsatte presidenten och påstod igen att poströsterna skulle vara illegitima trots att systemet ser ut som det gjort tidigare.

”Valet är långt från över”

På lördagseftermiddagen deklarerades Joe Biden som vinnare av presidentvalet. Kort efteråt släppte Donald Trump ett uttalande, där han tvärtemot hävdade att Joe Biden ”inte har certifierats som vinnare av någon delstat”. 

Det här valet är långt från över”, skrev han, och fortsatte med att meddela att han och hans kampanj kommer ta resultatet till rätten på måndag. 

Det amerikanska folket har rätt till ett ärligt val: det innebär att räkna alla lagliga röster, och inte räkna alla olagliga röster”. Det har – återigen – inte presenterats några bevis för att andra röster än de lagliga har räknats. Ingenting tyder på att valet har utförts på ett felaktigt sätt.

Se när människor firar den nya presidenten på gatorna.
Hör Expressens utrikesredaktör om att Biden blir USA:s nästa president.

LÄS MER: Direktrapport om valet i USA – hela dygnet 

LÄS MER: Expressens bevakning av valet i USA – här finns allt samlat. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.