Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps drag: Tar nya rivalen i försvar

Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: HU YOUSONG / XINHUA/AVALON.RED B950

Hon är den mäktigaste kvinnan som någonsin röstats fram i amerikanska val.

Nu lanserar demokraten Nancy Pelosi sin andra kandidatur för att bli talman i representanthuset – en position ingen kvinna före henne haft två gånger.

Samtidigt får hon oväntat stöd av sin politiske ärkerival:

– Om man ska vara rättvis så förtjänar Nancy Pelosi att bli talman, säger Donald Trump.

Demokraterna återtog makten över representanthuset efter tisdagens mellanårsval i USA, vilket innebär att partiet även får tillbaka positionen som talman i representanthuset.

Mindre än ett dygn efter att resultatet stod klart meddelade den politiska veteranen Nancy Pelosi, 78, som var talman fram till 2010 när demokraterna senast var i majoritet i representanthuset, att hon på nytt kandiderar för positionen.

– Jag anser att jag är den bästa personen för att ena och förhandla, sa hon på en presskonferens enligt Washington Post.

Intern kritik mot Pelosi

Pelosi har även skickat ut ett brev till alla medlemmar i representanthuset där hon uppmanar dem att rösta för henne som talman.

"Min vision för de kommande två åren är att återupprätta representanthusets roll som en stark och självständig röst för det amerikanska folket. (...) Med den målsättningen skriver jag till er och ber med all respekt om ert stöd för att bli talman." skriver Nancy Pelosi i brevet enligt USA Today.

Hon anses vara den mäktigaste kvinnan som röstats fram som förtroendevald i USA, och var den första kvinnan någonsin som var talman. 

Men Nancy Pelosi är trots sin erfarenhet inte en självklar person att väljas till ny talman. En grupp på tolv demokrater i representanthuset har aviserat att de inte vill se Pelosi som talman, främst för att de anser att hon är för liberal. Det interna motståndet kan bli avgörande då det krävs en majoritet i representanthuset för att bli vald till talman.

Samtidigt kommer stöd från ett oväntat håll.

Trump: Hon förtjänar att bli vald

Trots att Nancy Pelosi gjort sig känd som en stor Trump-motståndare ger nu presidenten henne sitt stöd i kampen för att bli talman. Och han erbjuder även republikanska röster för att hon ska bli vald.

– Jag ger henne stor kredd för det hon har gjort och det hon har uträttat, säger Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset.

Han fortsätter:

– Om man ska vara rättvis så förtjänar Nancy Pelosi att bli vald av demokraterna till talman i representanthuset. Om de ger henne problem kanske vi kan lägga till några republikanska röster. Hon har förtjänat den här stora äran!

 

Så påverkar mellanårsvalet Donald Trump

Vinster:

* Donald Trump kan, via republikanernas fortsatta majoritet i senaten, fortsätta att nominera och få igenom sina kandidater till det federala rättssystemet. Eftersom posterna är livslånga kommer Trumps val finnas kvar i tiotals år framåt.

* Han har skydd i senaten om han ställs inför riksrätt, eftersom det krävs en tvåtredjedels majoritet i senaten för att fälla honom.

* Republikanerna vann o Ohio och Florida, som är nyckelstater i presidentvalet och kan borga för att Trump blir omvald 2020.

 

Förluster:

* Demokraterna kan via sin majoritet i representanthuset blockera lagförslag från republikanerna. Vita huset blir nu tvunget att förhandla med demokraterna för att få igenom nya lagar.

* Republikanerna har inte längre möjlighet att stoppa eller ändra Obamacare, vilket de försökte med under 2017.

* Demokraterna har nu möjlighet att granska Donald Trump och hans stab. Det ger dem bland annat möjlighet att undersöka Trumpkampanjens kontakter med Ryssland, utländska investeringar i Trump Organization och presidentens deklaration och skatteåterbäring vilket han hittills vägrat offentliggöra.

* Demokraterna har nu möjlighet att ställa Donald Trump inför riksrätt.

Källa: CNBC

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!