Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trumps drag för att stoppa utredningen

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Trump tycker att kongressens kommitté begärt ut alldeles för många dokument.
Foto: KEVIN DIETSCH/UPI/SHUTTERSTOCK / KEVIN DIETSCH/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Tidigare president Donald Trump försöker sätta käppar i hjulen för utredningen om hans inblandning i stormningen av Kapitolium 6 januari.

På måndagen lämnade han in en stämningsansökan för att blockera utlämnandet av viktiga dokument, rapporterar flera internationella medier.

I vanliga fall är kommunikation som sker inom Vita huset sekretessbelagt. Men stormningen av Kapitolium 6 januari hör till ovanligheterna och president Joe Biden har därför nyttjat ett så kallat ”verkställande privilegium” så att kongressen särskilda kommitté ska få tillgång till dokument som gör att de kan utreda tidigare president Donald Trumps inblandning i stormningen.

Trump tycker de begär för många dokument

Nyhetsbyrån AP skriver att det inte är särskilt förvånande att Trump nu väljer att bestrida den begäran om att ta del av handlingarna. På måndagen skickade han in en stämningsansökan för att blockera just det. 

Han menar, i stämningen, att dokumentet inte kan lämnas ut då de innehåller ”samtal med eller om andra länders ledare och hemligheter som rör rikets säkerhet”. Trump menar vidare att kommittén kastat ett alldeles för stort nät och begärt för många dokument i förhållande till vad som enligt honom är befogat.

Kan strida mot konstitutionen

Men kommittén kräver att få ta del av underrättelser inför stormningen, bland annat om säkerhetsförberedelserna men också om Trumps torgmöten och hans falska påståenden att han vann valet, skriver AP.

Samtidigt görs också bedömningen att en presidents interna kommunikation skyddas av konstitutionen – men det skyddet är inte absolut och kan ruckas på under särskilda omständigheter. Bland annat under Watergate-skandalen, men också i samband med 11 september attacken.

Här testar Trump nya slogans på publiken

”Jag vet inte riktigt, vad tycker ni?”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.