Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps drag efter kritiken: Stoppa pressträffarna

Donald Trump spekulerade på en presskonferens i torsdags om att injicering av desinfektionsmedel skulle kunna vara en behandling mot covid-19. Nu försöker han backa från uttalandet: ”Det var en sarkastisk kommentar”.
Donald Trump föreslog att coronasjuka skulle injiceras med desinfektionsmedel.
Foto: POLARIS
Trump och Pence på pressträffen.
Foto: CHRIS KLEPONIS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump vägrade att svara på frågor under nattens presskonferens – och nu planerar presidenten att dra ner på sina pressträffar om coronakrisen. 

Enligt källor till Axios har flera rådgivare varnat presidenten för att hans framträdanden försämrar hans chanser i höstens val.

Draget kommer efter massiv kritik mot Trumps utspel om att coronasjuka skulle kunna injiceras med desinfektionsmedel.

Donald Trumps rådgivare har varnat presidenten för att hans dagliga, flera timmar långa, ordkrig med journalister under pressträffarna försämrar hans chanser i höstens val.

Enligt källor till Axios har de bett Trump att dra ner på såväl längden som frekvensen i mötena. 

Fredagens pressträff var bara 25 minuter lång – att jämföra med förra fredagens pressträff som pågick i nästan två timmar – och Trump lämnade rummet utan att svara på frågor.

Enligt Axios har rådgivarna sagt att pressträffarna kan vara orsaken till att presidentens opinionssiffror ser så svaga ut mot den troliga motståndaren Joe Biden.

– Jag sa till honom att det inte hjälper honom. Äldre människor är rädda och spektaklet med honom, munhuggandes med pressen, är inte vad de vill se, säger en rådgivare.

Trump: Bra tittarsiffror

Trump ska å sin sida ha försvarat beslutet att fortsätta med pressträffarna med att de har så bra tittarsiffror

– Han borde inte vara där varje dag. De tekniska detaljerna borde lämnas till andra och han ska vara där för att utropa segrar, säger en annan rådgivare. 

Diskussionen om pressträffarnas vara eller inte vara ska ha pågått en tid. Enligt en källa ska dock presidenten ha tänkt om efter torsdagens pressträff. Det var då Trump luftade idén om att forskare skulle utreda om coronasjuka skulle kunna injiceras med desinfektionsmedel – en idé som mötts av massiv kritik eftersom det vore livsfarligt och kan ses som en uppmaning till människor att dricka desinfektionsmedel.

Trumps idé har försvarats av Vita husets pressekreterare Kayleigh McEnany. Hon har hävdat att kommentaren tagits ur sin kontext. Trump själv hävdade senare att det bara hade varit ett skämt.

– Jag ställde bara en sarkastisk fråga för att se vad som skulle hända, sa Trump och hävdade att han tittat på en reporter när han fällde kommentaren. 

Möts av kritik

Men teorin har mötts av kritik från läkare och experter. 

Linda Bauld, professor i samhällshälsa vid University of Edinburgh, varnar för att presidentens ord kan ge grava konsekvenser.

– Det kan komma ganska allvarliga negativa konsekvenser från det som Trump sa. Desinfektionsmedel är menade till att döda utanför kroppen, säger hon till Financial Times.

I klippet nedanför kan du se hur Trump, under hela sitt resonemang, tittar på sin medicinska rådgivare Deborah Birx. Enligt Washington Post ska reportern i fråga inte ens ha varit på pressträffen.

Lägsta dödstalet på tre veckor

Under morgonen rapporterar Johns Hopkins University att 1 258 personer har avlidit i covid-19 i USA det senaste dygnet – landets lägsta siffra på nästan tre veckor.

Antalet är mindre än hälften så stort som dygnet innan, då 3 176 dödsfall registrerades.

Den totala dödssiffran i USA, det värst drabbade landet av coronaviruspandemin, är därmed uppe i 51 017.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Se Deborah Birxs reaktion:

Bedöm själv: Skämtade Trump om desinfektionsmedlet?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.