Minst 68 journalister attackerade i USA

Presidenten höll tal om de våldsamma protesterna.
En journalist från amerikanska tv-kanalen MSNBC blöder efter att ha blivit angripen av polis med gummikulor och tårgas i Minneapolis.
Foto: CHANDAN KHANNA / AFP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GINA FERAZZI / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Det brukade räcka hålla upp sitt journalist-ID, att ropa:

– Jag är press.

Men inte i kravallernas USA 2020.

Där har journalister ofta blivit måltavlor, både för polis och för arga amerikaner.

Organisationen Reportrar utan gränser följer med oro utvecklingen i USA. Det har hänt förr vid oroligheter att journalister utsatts för angrepp, men inte i den här omfattningen.

En sammanställning gjord av webbsidan Pressfreedomtracker.us har kommit upp i 68 attacker på olika håll i USA.

En av dem är Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg som blev träffad av en gummikula i låret när hon bevakade protesterna i Minneapolis natten till lördag.

Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg kort efter att hon träffats av polisens gummikula.

– Det var en grupp journalister som fotade polisen, det var uppenbart att vi var media. Plötsligt smällde det, jag föll ihop och tappade alla grejer, har hon berättat.

Det kan i sanningens namn vara svårt för polisen ibland att avgöra vilka som är demonstranter som bryter mot ett utegångsförbud och kanske just kastat flaskor, och vilka som är journalister i ett kaotiskt läge. Journalisterna vill vara så nära som möjligt för att bevaka vad som sker, och kommer ibland i kläm.

Men som Nina Svanberg berättade så stod det tydligt att den grupp hon tillhörde bestod av journalister. Stora kameror. Pressbrickor.


https://twitter.com/chadloder/status/1266969809125666818

Det verkar dock ofta inte ha gett något skydd dessa senaste dagar då journalister som CNN Omar Jimenez till och med gripits av polisen i direktsändning. Han och hans kolleger släpptes senare.

Detta är de första stora, våldsamma protesterna under president Donald Trump. En president som gång på gång gått till angrepp mot amerikanska medier och fortsatt att göra det även nu.

I en tweet skrev han: ”Mer ”desinformation ” kommer från CNN, MSDNC @nytimes och @washingtonpost, mycket mer än som kommer från något land, även kombinerat. Fake news är Folket fiende!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1266799941273350145

Christophe Deloire, generalsekreterare i Reportrar utan gränser, ser ett samband. Så här säger han i ett uttalande:

– President Donald Trumps demonisering av media i åratal har nu burit frukt, där både polis och demonstranter tydligt går till angrepp mot journalister med våld och gripanden.

En tv-reporter i Louisville, Kentucky blev till och med beskjuten med pepparsprej i direktsändning. Hon klarade sig utan allvarliga skador.

https://twitter.com/LaurenWAVE3TV/status/1266569977009766400

Sämre är det för frilansfotografen Linda Tirado, som bevakade protesterna i Minneapolis. 

– Jag var på väg att ta en till bild, tog ner kameran för ett ögonblick och sedan exploderade mitt ansikte. Jag kände omedelbart blod och skrek: ”Jag är press!” berättar hon för New York Times.

Hon vårdas nu på sjukhus i Minneapolis. Hon kommer att förlora synen på vänster öga.

Vid flera tillfällen har det varit incidenter där det inte kan ha rått några tveksamheter om att polisens måltavla var en journalist. Som Des Moines Registers reporter Tyler Davis.

Han såg hur en polis använde en kemisk sprej mot ett par demonstranter och tog fram sin kamera för att dokumentera. Polisen siktade på honom i stället och David sa att han var journalist. Men polisen sprejade honom ändå i flera sekunder.

– Mina ögon gick inte att öppna och mitt ansikte och arm kändes förlamat, berättar han för USA Today.

https://twitter.com/jcreindl/status/1266925170192715782

Det är dock inte bara polis som gått till angrepp. Även demonstranter har angripit journalisterna.

President Trump har ofta hetsat mot journalister på sina valmöten, inte minst mot CNN. Men i Washington DC var det ett team från presidentens favoritkanal, Fox News som blev angripet.

TV-reportern Leland Vittert beskriver för New York Times hur en man med huva och svart mask strök omkring honom och hans team och frågade.

– Vem arbetar du för?

Mannen fann själv en bild på Vittert på sin mobil och insåg att han var från Fox News. Han kallade på andra demonstranter och de började kasta föremål på tv-teamet och slå Vittert med hans egen mikrofon.

De många angreppen har till och med fått FN:s speciella rapportör om yttrandefrihet, David Kaye, att reagera:

– Detta är ett förkastande av den fundamentala rätt som alla amerikaner har, garanterade av konstitutionen. Dålig utbildning i kombination med oupphörliga attacker från Trump mot pressen som en fiende har tveklöst bidragit till en miljö redo för den här typen av övergrepp.

https://twitter.com/MLevineReports/status/1267588759794716677

Oroligheterna i USA

• Oroligheterna i USA bröt ut sedan den svarta George Floyd kvävdes till döds av en vit polis i Minneapolis, måndagen den 25 maj. Allt filmades.

• Protester och kravaller har utbrutit i över 100 städer runtom i USA. Nationalgardet har inkallats på en del håll, bland annat i Minneapolis.

• Minst 68 journalister har utsatts för attacker av polis eller demonstranter under protesterna, en av dem är Expressens USA-korrespondent Nina Svanberg.

• En journalist fick en gummikula i ansiktet och har förlorat synen på vänster öga, andra har gripits, blivit beskjutna med gummikulor och pepparsprej. 

Här trycker polisen knät över nacken på George Floyd

Skjutna journalister • Polishus i brand • Detta har hänt efter George Floyds död.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.