Ivanka Trump brinner för kvinnors rättigheter. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅNIvanka Trump brinner för kvinnors rättigheter. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
Ivanka Trump brinner för kvinnors rättigheter. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP TT NYHETSBYRÅN
Ivanka Trump och Donald Trump. Foto: Joe Burbank / AP TT NYHETSBYRÅNIvanka Trump och Donald Trump. Foto: Joe Burbank / AP TT NYHETSBYRÅN
Ivanka Trump och Donald Trump. Foto: Joe Burbank / AP TT NYHETSBYRÅN

Trumps budget matchar inte Ivankas löften

Publicerad

Ivanka Trump brinner för kvinnors rättigheter.

Under hennes pappas valkampanj sa hon att det var något hon skulle fokusera på vid en valseger.

Därför är Donald Trumps budget kanske inget som presidentdottern jublar över.

Ivanka Trump är en förespråkare av betald föräldraledighet och har sagt att kvinnors rättigheter är något hon vill fokusera på när hennes pappa tar över Vita huset. Även om hon inte har någon officiell roll i Trump-administrationen har hon till synes en nyckelroll som rådgivare åt sin far, något hon även hade under valkampanjen.

– Som trebarnsmamma vet jag hur tufft det är att jobba samtidigt som man tar hand om sin familj. Och jag vet att jag är väldigt mycket mer lyckligt lottad än många. Amerikanska familjer behöver få lättnader, sa hon vid Republikanernas partikonvent under valrörelsen förra sommaren, enligt CNN.

– Politikerna pratar om jämställda löner, men min pappa har genomdrivit det i sina företag under hela sin karriär. Han kommer att kämpa för lika lön för lika arbete och jag kommer att kämpa för det också, sa hon också.

”Jag förstår mig inte på Ivanka Trump”

Men när det kommer till presidentens budgetförslag så avspeglas inte presidentdotterns löften under valkampanjen.

Medlen till WIC-initiativet som stöttar exempelvis låginkomsttagande mödrar föreslås till exempel sänkas med 200 miljoner dollar, motsvarande ungefär 1,8 miljarder svenska kronor.

– WIC ger fattiga mödrar pengar att mata barnen, de allra mest grundläggande behoven. Jag förstår mig inte på Ivanka Trump, att prata om kvinnokraft och sedan kapas medlen, säger Neera Tanden, ledare för tankesmedjan Center for American Progress.

Budgeten kapar även över en femtedel (21 procent) av medlen till jordbruksdepartement och en knapp femtedel (17,9 procent) av medlen till hälso- och socialdepartementet.

"Budgeten håller presidentens löften och han kommer att fortsätta prestera för alla som fick honom vald”, kommenterar Vita huset.

Tobias Söderlund
Tobias Söderlund

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag