Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps besked om muren i natt

Donald Trump talade i El Paso Texas. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Många supportrar samlades för att lyssna på Donald Trump. Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN

MIAMI. Donald Trump talade i natt i gränsstaden El Paso i Texas.

Minuterna innan han klev upp på scenen kom nya besked efter förhandlingarna om finansieringen av muren.

– Vi har förmodligen goda nyheter, sa Trump till sina anhängare.

USA:s president anlände i natt svensk tid till El Paso i Texas för att tala under sitt första stora kampanjmöte sedan mellanårsvalet förra året. 

Förväntningarna inför talet var att det skulle bli ännu ett försök att argumentera för behovet av en mur mot Mexiko, vilket förstärktes av den stora röda skylt som hängts upp med texten ”Färdigställ muren”. 

En kort stund innan talet skulle inledas kom besked om framsteg i förhandlingarna kring finansieringen av muren mot Mexiko. Efter ett möte i Washington D.C. bekräftade två av samtalsdeltagarna att man nått fram till en preliminär överenskommelse.

Donald Trump talade vid gränsen mot Mexiko

Donald Trump sa till sina anhängare att han hade fått höra om uppgifterna precis innan han klev på scenen. 

– De sa att det hade gjorts framsteg. Bara så ni vet, precis nu, precis nu. 

Trump hävdade att han hade kunnat välja att stanna bakom scenen för att informera sig om detaljerna – i stället för att gå ut och möta sina supportrar. 

– Jag valde er, sa han och fortsatte: 

– Vi har förmodligen goda nyheter, men vem vet?

Han sa också:

– Bara så ni vet, vi kommer att bygga muren ändå.

När Donald Trump inledde talet klockan 03.20 svensk tid kom det inledningsvis att handla om annat än muren mot Mexiko. 

Han gick flera gånger till angrepp mot sina politiska motståndare och hävdade att Demokraterna aldrig tidigare varit så radikala som de är nu.  

– De har blivit det socialistiska partiet som är för sena aborter, öppna gränser och kriminalitet, hävdade Trump. 

Presidenten skämtade också om den pågående skandalen i delstaten Virginia, där flera ledande förtroendevalda anklagas för rasism eller sexövergrepp.

Skämtade om Ralph Northam

En av dem är den demokratiske guvernören Ralph Northam som trots avgångskrav har vägrat att lämna sin post. Guvernören har erkänt att han målade ansiktet svart med skokräm under skoltiden, vilket kallas för blackface. 

– Jag gillar honom. Han håller oss borta från tidningarna. Jag gillar honom. Jag skulle vilja hitta fler som honom, sa Trump om guvernören.

Samtalen mellan demokrater och republikaner kring gränssäkerheten har bland annat handlat om finansieringen av muren mot Mexiko, men omfattar även andra åtgärder. Donald Trump har tidigare krävt 5,7 miljarder dollar till muren, vilket demokraterna motsatt sig. 

Washington Post rapporterade under natten till tisdag – och hänvisade till en anonym uppgiftslämnare – att den preliminära överenskommelsen skulle ge knappt 1,4 miljarder dollar för att stänga av vissa delar av gränsen. 

En av senatorerna som deltagit i förhandlingarna, republikanen Richard Shelby, kunde inte bekräfta om Vita huset ställt sig bakom överenskommelsen.

– Vi tror det, vi hoppas det, sa han enligt ABC News.

Nytt avtal om gränsen

Donald Trump har tidigare inte velat kompromissa om sitt krav på 5,7 miljarder dollar. 

I söndags uppgav Vita husets tillförordnade stabschef Mick Mulvaney dock att presidenten troligen kunde tänka sig att kompromissa och acceptera en lägre summa. 

– Någonstans på mitten, sa Mulvaney till NBC.

Donald Trump har under de senaste veckorna använt just El Paso som ett exempel på hur effektiva murar kan vara. Presidenten hävdade i sitt State of the Union-tal i förra veckan att El Paso hade gått från att vara en farlig till en säker stad efter att gränsen försetts med en mur.  

– Helt enkelt, murar fungerar och murar räddar liv, sa Trump i talet. 

Men uttalandet har kritiserats hårt från flera håll för att gå rakt emot vad statistiken visar. Bland kritikerna finns El Pasos republikanske borgmästare Dee Margo. 

Under nattens tal sa Donald Trump:

– Jag bryr mig inte om en borgmästare är Republikan eller Demokrat. De är fulla av strunt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!