Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kvinnorna Trump kan välja efter Bader Ginsburgs död

Den ikoniska domaren i USA:s Högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg, har avlidit. Nu hyllas hon världen över, men samtidigt har detta blivit starten för en politisk maktkamp.
Amy Coney Barrett.Foto: Robert Franklin / University of Notre Dame / AP
Ruth Bader Ginsburg.Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Efter den ikoniska HD-domaren Ruth Bader Ginsburgs död vill president Donald Trump att hon ersätts ”utan dröjsmål”, skriver han själv på Twitter.

Flera kvinnor finns på Trumps lista över tänkbara kandidater, skriver USA Today.

Den äldsta domaren i USA:s högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg, avled i sitt hem i Washington DC under fredagen efter att ha varit sjuk i cancer. 

Dödsbeskedet har redan skapat politisk tumult då både Republikanernas majoritetsledare i senaten och president Trump har gjort klart att de vill att hon ska ersättas så snart som möjligt. 

Donald Trump twittrar till senaten, efter Ruth Bader Ginsburgs död:

”Vi har satts i en här viktiga och mäktiga rollen för att fatta beslut för folket som stolt valde oss. Det viktigaste har länge ansetts vara valet av domarna i USA:s högsta domstol. Vi har den här plikten, utan dröjsmål.”

Trump har utlovat besked om vem hans kandidat blir under de närmaste dagarna.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1307321159113936896

Kvinnorna Trump kan välja ut

Spekulationerna har redan inletts om vilka namn Donald Trump har på sin lista över kandidater.

Enligt USA Today är flera av de mest sannolika namnen kvinnor. 

Amy Coney Barrett, 48, uppges vara ett av namnen presidenten överväger, efter att redan tidigare funnits med som en möjlig kandidat när Trump har utsett domare. Hon beskrivs som en favorit bland religiösa konservativa och arbetade för den tidigare domaren i Högsta domstolen, Antonin Scalia, mellan 1998 och 1999. Hon och hennes man, Jesse Barrett, har sju barn. 

Andra namn som kan komma att bli aktuella är domarna Britt Grant, Amul Thapar och Steve Colloton, uppger Fox News. 

Berättade sista vilja för barnbarnet

Ruth Bader Ginsburg valdes in i Högsta domstolen 1993, av den dåvarande presidenten Bill Clinton. 

Hon har hyllats av både president Trump och Obama. Enligt hennes barnbarn Clara Spera ska hennes sista förhoppning ha varit tydlig:

– Min högsta önskan är att jag inte blir ersatt förrän en ny president har svurits in, ska Ginsburg ha sagt enligt barnbarnet bara några dagar innan hon dog.

USA-experten om hur dödsfallet påverkar amerikansk politik.
”Dog hon precis? Wow. Jag är faktiskt ledsen över att höra det”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.