Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Donald Trumps avskedstal – hyllar Melania och folket

SE HELA TALET HÄR. Här är Donald Trumps tal där han tar farväl som USA:s president.
Donald Trump.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Joe Biden.
Foto: MATT SLOCUM / AP TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump har hållit sitt avskedstal.

Han uppmanar amerikanerna till att ”be” för att nästa administration ska bli framgångsrik.

– Vi gjorde det vi kom hit för att göra – och så mycket mer, säger Trump i talet.

Donald Trump har varken lämnat Vita huset eller setts i offentligheten på en vecka. Men vid 22-tiden, svensk tid, har Vita huset offentliggjort hans avgångstal.

Enligt CNN spelade presidenten in talet i Vita husets Blå rum på måndagen.

 – Jag står framför er sannerligen stolt över det vi åstadkommit tillsammans. Vi gjorde det vi kom hit för att göra, och så mycket mer, säger Trump.

– Denna vecka installerar vi en ny administration och ber för dess framgång i att hålla Amerika säkert och framgångsrikt.

Trumps ord om familjen

Presidenten fortätter med att tacka sin familj.

– Låt mig uttrycka min överväldigande tacksamhet för kärleken och stödet till vår spektakulära första dam, Melania. Låt mig också dela med mig av min djupaste uppskattning för min dotter Ivanka, min svärson Jared, och till Barron, Don, Tiffany och Lara. Ni fyller mitt liv med ljus och glädje. 

Donald Trump tackar såväl militären som polisen. Som väntat lyfter han också ekonomiska framgångar och avtal som stiftats med andra länder. Han konstaterar att han är den ende presidenten ”på decennier” som inte startat ett krig.

– Jag tog de tuffa kamperna, de hårdaste slagen, de svåraste valen, för det är det ni valde mig till att göra, sa Trump.

– Vi lämnar stolt över till nästa administration med de säkraste gränserna någonsin.

Donald Trump hyllar folket, hustrun Melania och barnen.

”Politiskt våld är alltid en attack”

I talet nämns inte Joe Biden vid namn. Däremot uttalar sig Trump om stormningen av kongressen den 6 januari.

– Alla amerikaner blev förskräckta av angreppet mot vårt Kapitolium. Politiskt våld är alltid en attack mot allt som vi värnar om som amerikaner. Det kan aldrig tolereras, säger han.

Den avgående presidenten säger även att den rörelse han startat tillsammans med sina följare ”bara har börjat”.

– Nu när jag förbereder mig för att ge makten till en ny administration på onsdag vill jag att du ska veta att den rörelse vi har startat bara har börjat, säger Trump i talet.

Tisdagen markerar Donald Trumps sista heldag som president. Redan på onsdagsmorgonen väntas han lämna Vita huset och Washington DC. Därmed missar han Joe Bidens installation.

Pence: ”Tack för privilegiet”

Även vice presidenten Mike Pence har tackat för tiden som gått. I ett inlägg på Twitter skriver han:

Tack för privilegiet att få tjäna som er Vice President under de här senaste fyra åren, det har varit den största äran i mitt liv. Å vägnar för vår fantastiska andra fru, Karen Pence, och hela vår familj, tack och gud Välsigne Amerika”, skriver Pence.

https://twitter.com/VP/status/1351631964843999232

Karen Pence skriver själv över Twitter:

Tack Amerika! Det har varit en stor ära och ett privilegium att få tjäna som USA:s andra fru. Låt oss hålla kontakten. Gud välsigne USA!”, skriver hon.

https://twitter.com/SecondLady/status/1351621294396203010

”Jag lämnar över makten till en ny administration”

Hör Donald Trump i presidentens avskedstal.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.