Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps attack mot Sverige - i sex steg

Vad var det som hände? Det förklarar vi enkelt här.
Foto: SUSAN WALSH
Carl Bildt svarade på Donald Trumps påståeende om Sverige.
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

När president Donald Trump lyfte fram Sverige som ett skräckexempel i sitt tal i Florida började många spekulera i vad han menade.

Sedan gick USA:s president till attack mot Sverige igen – på Twitter.

Här sammanfattar vi utspelet i sex lättförklarade punkter.

1. Trump attackerar Sverige

Under lördagskvällen talade president Donald Trump till sina supportrar i Florida. Den amerikanska presidenten lyfte då fram Sverige som ett skräckexempel.

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, sa Trump och fortsatte:

– Se på Bryssel, se på Nice och se på Paris. Det fanns ingen möjlighet att kontrollera dessa människor som de tog in, vi däremot kommer att hålla vårt land säkert!

LÄS VIDARE: Trump till attack mot Sverige i talet


2. Hånas av Sverige

Det närmaste dygnet följde spekulationer om vad Donald Trump egentligen menade i sitt tal.

Bland andra Carl Bildt, Sveriges tidigare utrikesminister, twittrade en pik till USA:s president: "Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt?".

Hashtaggen #LastNightInSweden blev populär, där många – både i Sverige och i andra länder – gjorde narr av presidentens uttalande. "För Guds skull, säg att köttbullarna på Ikea är säkra", är ett av många komiska inlägg under hashtaggen.

LÄS VIDARE: Hånstorm mot Trumps attack mot Sverige


3. UD kräver svar

Svenska utrikesdepartementet meddelade under söndagen att de, via ambassaden i Washington, bett om en förklaring till Trumps uttalande.


https://twitter.com/SwedeninUSA/status/833462568257732612

LÄS VIDARE: Trump: "Ni ser vad som hände i Sverige?"


4. Trump förklarar vad han menade

Donald Trump förklarade under söndagen att han i sitt tal syftade på ett inslag i tv-kanalen Fox news som sändes på fredagskvällen i "Tucker Carson Tonight".

"Mitt uttalande om vad som händer i Sverige grundades på ett inslag som sändes på Fox News och som handlade om migranter och Sverige", skriver han på Twitter.

Inslaget som Trump refererar till bygger på en rad olika osanningar om hur situationen verkligen ser ut i Sverige. 

I inslaget, av filmskaparen Ami Horovitz, visas bland annat en felaktig bild av antalet asylsökande som kommit till Sverige, samt falska påståenden om en ökning i brott som resultat av flyktingströmmen.

LÄS VIDARE: Felen bakom Trumps attack mot Sverige


5. Inslaget kritiseras av poliser

I tv-inslaget av Ami Horovitz medverkar två svenska poliser – Anders Göranzon och Jacob Ekström. Nu kallar de filmskaparen för "galning" och kritiserar inslaget de medverkade i.

– När vi träffade honom i september gjorde vi en intervju om grov brottslighet, gängkriminalitet och skjutningar. Men i kontexten som speglades i Fox News handlade det plötsligt om flyktinginvandring, säger Anders Göranzon.

I intervjun med poliserna som visas i inslaget menar Göranzon att det inte fanns något fokus på invandring.

– Vi pratade om 14 utsatta områden som vi har problem med, det är inget snack om den saken. Men vi vill inte förknippas med den här kritiken mot invandring som förmedlades i inslaget, säger Anders Göranzon.

LÄS VIDARE: Poliserna om filmen: "Det här är en galning"


6. Trump attackerar Sverige igen

På måndagen går Donald Trump till ny twitterattack mot Sverige.

"Bluffmedierna försöker säga att storskalig invandring till Sverige fungerar utan problem. Eller INTE!", skriver han.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade uttalandet under en presskonferens på måndagen.

– Vi måste ta ansvar för att använda fakta korrekt när vi sprider nyheter, säger Löfven.

LÄS VIDARE: Donald Trump till ny twitterattack mot Sverige

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.