Vad var det som hände? Det förklarar vi enkelt här. Foto: SUSAN WALSHVad var det som hände? Det förklarar vi enkelt här. Foto: SUSAN WALSH
Vad var det som hände? Det förklarar vi enkelt här.  Foto: SUSAN WALSH
Carl Bildt svarade på Donald Trumps påståeende om Sverige. Foto: Anna-Karin Nilsson/ExpressenCarl Bildt svarade på Donald Trumps påståeende om Sverige. Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen
Carl Bildt svarade på Donald Trumps påståeende om Sverige.  Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

Trumps attack mot Sverige - i sex steg

Publicerad

När president Donald Trump lyfte fram Sverige som ett skräckexempel i sitt tal i Florida började många spekulera i vad han menade.

Sedan gick USA:s president till attack mot Sverige igen – på Twitter.

Här sammanfattar vi utspelet i sex lättförklarade punkter.

1. Trump attackerar Sverige

Under lördagskvällen talade president Donald Trump till sina supportrar i Florida. Den amerikanska presidenten lyfte då fram Sverige som ett skräckexempel.

– Ni ser vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige! Där tog man in många personer och där har man problem som man aldrig har sett förut, sa Trump och fortsatte:

– Se på Bryssel, se på Nice och se på Paris. Det fanns ingen möjlighet att kontrollera dessa människor som de tog in, vi däremot kommer att hålla vårt land säkert!

LÄS VIDARE: Trump till attack mot Sverige i talet

 

2. Hånas av Sverige

Det närmaste dygnet följde spekulationer om vad Donald Trump egentligen menade i sitt tal.

Bland andra Carl Bildt, Sveriges tidigare utrikesminister, twittrade en pik till USA:s president: "Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt?".

Hashtaggen #LastNightInSweden blev populär, där många – både i Sverige och i andra länder – gjorde narr av presidentens uttalande. "För Guds skull, säg att köttbullarna på Ikea är säkra", är ett av många komiska inlägg under hashtaggen.

LÄS VIDARE: Hånstorm mot Trumps attack mot Sverige

 

3. UD kräver svar

Svenska utrikesdepartementet meddelade under söndagen att de, via ambassaden i Washington, bett om en förklaring till Trumps uttalande.

 

 

LÄS VIDARE: Trump: "Ni ser vad som hände i Sverige?"

 

4. Trump förklarar vad han menade

Donald Trump förklarade under söndagen att han i sitt tal syftade på ett inslag i tv-kanalen Fox news som sändes på fredagskvällen i "Tucker Carson Tonight".

"Mitt uttalande om vad som händer i Sverige grundades på ett inslag som sändes på Fox News och som handlade om migranter och Sverige", skriver han på Twitter.

Inslaget som Trump refererar till bygger på en rad olika osanningar om hur situationen verkligen ser ut i Sverige. 

I inslaget, av filmskaparen Ami Horovitz, visas bland annat en felaktig bild av antalet asylsökande som kommit till Sverige, samt falska påståenden om en ökning i brott som resultat av flyktingströmmen.

LÄS VIDARE: Felen bakom Trumps attack mot Sverige

 

5. Inslaget kritiseras av poliser

I tv-inslaget av Ami Horovitz medverkar två svenska poliser – Anders Göranzon och Jacob Ekström. Nu kallar de filmskaparen för "galning" och kritiserar inslaget de medverkade i.

– När vi träffade honom i september gjorde vi en intervju om grov brottslighet, gängkriminalitet och skjutningar. Men i kontexten som speglades i Fox News handlade det plötsligt om flyktinginvandring, säger Anders Göranzon.

I intervjun med poliserna som visas i inslaget menar Göranzon att det inte fanns något fokus på invandring.

– Vi pratade om 14 utsatta områden som vi har problem med, det är inget snack om den saken. Men vi vill inte förknippas med den här kritiken mot invandring som förmedlades i inslaget, säger Anders Göranzon.

LÄS VIDARE: Poliserna om filmen: "Det här är en galning"

 

6. Trump attackerar Sverige igen

På måndagen går Donald Trump till ny twitterattack mot Sverige.

"Bluffmedierna försöker säga att storskalig invandring till Sverige fungerar utan problem. Eller INTE!", skriver han.

Statsminister Stefan Löfven kommenterade uttalandet under en presskonferens på måndagen.

– Vi måste ta ansvar för att använda fakta korrekt när vi sprider nyheter, säger Löfven.

LÄS VIDARE: Donald Trump till ny twitterattack mot Sverige

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag