Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trumps angrepp mot partitoppen: ”Idiot”

Expressens utrikesredaktör om Donald Trumps tal tidigare i oktober.
Liz Cheney har fått betala ett högt pris som en av få republikaner som kritiserat Donald Trump.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump kallar kongressledamoten Liz Cheney för en ”självgod idiot”.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Liz Cheney vill att Donald Trumps tidigare chefsstrateg Steve Bannon fälls för kongresstrots.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Den republikanska kongressledamoten Liz Cheney uppmanar representanthuset att fälla Donald Trumps gamla chefsstrateg Steve Bannon för att ha vägrat svara på frågor om stormningen av Kapitolium den 6 januari. 

Det har fått expresidenten att reagera med raseri. 

”Hon är en självgod idiot” och ”Att titta på henne är att förakta henne”, säger Donald Trump enligt The Hill

Steve Bannon har vägrat svara på frågor från den kommitté som representanthuset har tillsatt för att utreda stormningen av Kapitolium den 6 januari. 

Under torsdagen ska därför representanthuset rösta om Bannon ska fällas för kongresstrots. 

Republikanen Liz Cheney från Wyoming har uppmanat ledamöterna att fälla Bannon – vilket har fått Donald Trump att gå i taket.

Donald Trump: ”Förstår till fullo hennes spel”

Han lyfter fram hennes svaga väljarstöd och anklagar henne och hennes pappa Dick Cheney, vice president under Bushadministrationen, för att slåss för samma människor som underminerat dem. 

”Hon är en självgod idiot, och den storartade delstaten Wyoming, tillsammans med det republikanska partiet, förstår till fullo hennes spel. Att titta på henne är att förakta henne”, säger Donald Trump, enligt The Hill. 

Liz Cheney är en av få republikanska toppolitiker som vågat trotsa Donald Trump och för det har hon fått betala ett högt pris. 

Hon kommer att få strida i primärvalet för att behålla sin stol i representanthuset och har blivit petad från partiets styrelse. 

Anklagelserna mot Steve Bannon 

Hon har anklagat Donald Trump för att ha anstiftat stormningen och belägringen av Kapitolium. 

När representanthusets kommitté nu utreder stormningen finns uppgifter om att Steve Bannon ska ha befunnit sig i Washington dagen innan där han sagt att 'Helvetet kommer att bryta lös i morgon'”. 

Han anklagas även för att ha försökt övertala kongressledamöter till att blocka certifieringen av Joe Biden som president. Och för att i slutet av december ha haft kontakt med Donald Trump och uppmanat honom att planera för och fokusera på den 6 januari. 

SE MER: 

Bilder från Trumps tal i Ohio tidigare i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.