Trumps attack mot Macron – om konflikten med Iran

Donald Trump till angrepp på Twitter.
Donald Trumo går till attack mot franske presidenten Emmanuel Macron.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron.
Foto: STEPHANIE LECOCQ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump går till våldsam attack mot sin franska kollega Emmanuel Macron.

Bråket mellan de två västliga stormakterna gäller Iran – och Trump anklagar Macron för att störa USA:s politik.

Donald Trump befinner sig sedan länge på kollisionskurs med ledningen i Iran. Spänningen stiger mellan USA och Iran med nedskjutna amerikanska drönare och iranska attacker mot fartyg i Persiska viken – och många bedömare talar om risk för öppet krig.

Irans beslagtagande av den svenskägda men brittiskflaggade oljetankern Stena Impero i juli är en del av upptrappningen i regionen.

Ekonomiska sanktioner

Trump har infört hårda ekonomiska sanktioner mot Iran och dragit sig ur det internationella avtalet om begränsning av Irans atomindustri – med motiveringen att Iran inte har gett upp sina planer på att utveckla kärnvapen. 

Men flera av USA:s allierade som också skrivit på atomavtalet, bland dem Frankrike, motsätter sig Trumps försök att isolera Iran vilket frustrerar den amerikanske presidenten, skriver AFP.

”Iran är i allvarliga finansiella svårigheter. De är desperata och vill tala med USA, men de får blandade signaler från alla dem som utger sig för att representera oss, bland dem Frankrikes president Macron”, twittrar Donald Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1159522492324687877

”Emmanuel menar väl”

Trump fortsätter att twittra om den franske presidenten:

”Jag vet att Emmanuel menar väl, liksom alla andra, men ingen utom USA talar för USA. Ingen är bemyndigad att representera oss på något sätt eller i någon form!”

Åsiktsskillnaderna om hur Iran ska hanteras verkar frustrera Trump, enligt den franska nyhetsbyrån AFP som skriver att den amerikanska presidenten i dagsläget knappast har några andra alternativ än att fortsätta att öka pressen på Iran. Något som hittills haft liten effekt.

Iran förnekar

USA och flera av arabländerna i regionen anklagar Iran för att ha attackerat fartyg i och kring det strategiskt viktiga Hormuzsundet. Regimen i Teheran avvisar anklagelserna.

USA, Storbritannien och andra länder vill dra i gång en internationell säkerhetsinsats i Persiska viken, alltså en militärstyrka som ska eskortera fartyg där. Men flera europeiska länder är skeptiska, detta för att de tror att ett sådant initiativ skulle skada försöken att förhandla fram en överenskommelse med Iran.

Också Sverige har fått en inbjudan att delta i en sådan insats, men regeringen har ännu inte gett något besked.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.