Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps attack mot Macron – efter talet om nationalism

Emmanuel Macron och Donald Trump deltog i uppmärksammandet av första världskrigets slut. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Besöket i Paris verkar ha lämnat en bitter eftersmak hos president Trump. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump hånades när han ställde in ett besök vid en militärkyrkogård i Paris – på grund av regn.

Nästa pik kom från Emmanuel Macron som höll ett tal om nationalismens konsekvenser.

”Problemet är att Emmanuel lider av väldigt låga popularitetssiffror”, skriver Trump som går till attack mot den franske presidenten i en rad inlägg på Twitter.

Det var ett regnigt Paris som president Trump besökte i helgen för att uppmärksamma 100 år sedan första världskrigets slut tillsammans med flera andra världsledare.

Men presidenten fick hård kritik för att ha ställt in ett besök på en kyrkogård där flera amerikanska veteraner vilar på grund av vädret.

”Dessa veteraner som presidenten inte brydde sig om att hedra kämpade i regn, lera och snö”, skriver den tidigare utrikesministern och krigsveteranen John Kerry på Twitter.

Även Frankrikes armé hånade Trump med en bild på samma plattform, föreställandes en soldat i träning med texten ”det är inte så farligt med lite regn”.

https://twitter.com/armeedeterre/status/1061908742999027712

 

Donald Trump till attack mot Emmanuel Macron

Men kanske var det president Emmanuel Macrons tal om nationalism som blev droppen för Donald Trump. Den franske presidenten parafraserar bland annat Trumps slogan ”Amerika först”.

– Nationalism är ett svek mot patriotism. Genom att sätta våra intressen först och strunta i andra suddar vi ut moral och värderingar, sa Macron.

Svaret från Donald Trump kom två dagar senare i en rad inlägg på Twitter. Presidenten gick till attack mot Frankrikes försvar, vinproduktion och arbetslöshet.

I ett inlägg skriver han att ”de hade börjat lära sig tyska i Paris innan USA kom till undsättning” under världskrigen och att landet kan välja om de vill betala för Nato eller inte.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1062311785787744256

Samtidigt hävdar Trump att Emmanuel Macrons problem är att han dras med väldigt låga popularitetssiffror.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1062333534214520832

”Han försökte bara byta ämne. Förresten finns det inget land som är mer nationalistiskt än Frankrike, med sitt rättmätigt stolta folk”, skriver Trump och avslutar:

”GÖR FRANKRIKE STORT IGEN!”

Trump besökte en annan militärkyrkogård

Presidenten passar också på att förklara att han inte kunde besöka den amerikanska militärkyrkogården eftersom helikoptern inte hade någon sikt i det rådande vädret:

”Jag föreslog att köra dit men säkerhetspolisen sa NEJ.”

Dagen efter besökte Trump en annan militärkyrkogård i Paris och anklagade medierna återigen för ”fake news” eftersom detta inte rapporterades i samma utsträckning som det inställda besöket.  

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Emmanuel Macron enbart svarat ”inga kommentarer” på Donald Trumps utspel.