Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps asyllag stoppas av Högsta domstolen

Donald Trumps asyllag stoppas av Högsta domstolen. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Högsta domstolen i Washington. Foto: J. DAVID AKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Högsta domstolen stoppar en av Donald Trumps asyllagar, skriver CNN.  

Myndigheterna får nu inte tillämpa det nyligen inrättade förbudet mot att ge asyl till personer som tagit sig in i landet på ett illegalt vis. 

Presidentens administration utfärdade förbudet den 9 november, men det stoppades snabbt av en federal domare i Kalifornien. 

Högsta domstolens beslut innebär ett bakslag för Donald Trumps asylpolitik. 

Presidenten ville införa ett förbud mot att ge asyl till personer som tagit sig in i USA på ett illegalt vis. Regeringen har beskrivit förbudet som ett sätt att hantera situationen vid landets gränser, skriver BBC.  

Förbudet utfärdades den 9 november, men blev snart därefter stoppat av en federal domare i Kalifornien. 

På fredagen beslutade landets Högsta domstol beslutat att inte häva stoppet, rapporterar CNN.  

”Bakslag för Trumps administration”

Domstolen var inte enig, utan beslutet togs med siffrorna 5-4. Den konservative chefsdomaren John Roberts röstade med de fyra liberala domarna för att säga nej till regeringens begäran, skriver CNN. 

– Det här är ett bakslag för Trumps administration och skickar en stark signal om att det finns minst fem domare som håller med den federala domstolen om att asyllagen överstiger presidentens lagstadgade befogenheter, säger Steve Vladeck, professor på University of Texas School of Law och CNN:s Högsta domstols–analytiker till mediehuset. 

Domstolen gav ingen motiveringen, bara ett dokument där de noterade att den lägre domstolens beslut är avgörande, skriver BBC.  

CNN skriver också att det här var den första högprofilerade omröstningen i Högsta domstolen för Brett Kavanaugh, som valdes in i oktober.