Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trumps angrepp mot Trudeau: ”Spelar sårad”

Donald Trump twittrade om Justin Trudeau under natten till måndagen.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Kanadas premiärminister Justin Trudeau.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump riktar ännu en gång hård kritik mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau på Twitter. 

Ordbråket med grannlandet startade efter G7-mötet där Trump menade att Trudeau var ”oärlig och svag”, och drog sig ur den gemensamma slutkommunikén.

”Justin spelar sårad när han blir påkommen”, skriver den amerikanske presidenten på Twitter.

Under natten till måndagen svensk tid gick Donald Trump på nytt till angrepp mot Kanadas premiärminister Justin Trudeau på Twitter. Den amerikanske presidenten skriver om att rättvis handel, ”fair trade”, borde kallas ”fool trade” om den inte är ömsesidig. Han menar också att Kanada skryter om hur de tjänar på att dra nytta av amerikansk handel.

”Justin spelar sårad när han blir påkommen”, avslutar Trump ett av sina inlägg.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1005979207544000512

LÄS MER: Nya uppgifter: Så blir Donald Trumps möte med Kim Jong-Un i Singapore 


Kritiserar EU-länderna

Trump passar även på att ge en känga till länderna i EU. Han menar att USA skyddar Europa med stor ekonomisk förlust, men får orättvis kritik när det gäller handel. USA betalar nästan hela kostnaden för Nato, medan länderna som skyddas bara betalar en bråkdel – ”och skrattar”, skriver Trump. Speciellt kritisk är han mot Tyskland, som han anser betalar för lite. 

”Vi kan inte låta våra vänner, eller fiender dra fördel av vår handel längre. Vi måste sätta den amerikanska arbetaren först, avslutar han raden av Twitter-inlägg.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1005985339121504256

Trump gick till angrepp efter G7-mötet

Efter G7-mötet i söndags har relationen mellan USA och Kanada varit kylig. Trump drog sig ur den gemensamt undertecknade slutkommunikén som rörde arbetet för en rättvis handel och Irans kärnvapenprogram. Den amerikanske presidenten gick efter mötet till hårt angrepp mot Trudeaus ”falska påståenden under presskonferensen” och kallade honom ”oärlig och svag”.

Orsaken till Trumps ilska är bland annat att Kanada kommer att införa strafftullar på amerikanska varor från första juli. Trudeau har också kritiserat Trumps beslut om tullar på stål och aluminium från EU.

”Premiärminister Trudeau var så ödmjuk och mild under G7-mötet, bara för att sedan uttala sig på en presskonferens att 'USA:s tullar är en förolämpning'”, twittrade Trump under söndagen.

Merkels bild – en snackis

Tysklands förbundskansler Angela Merkel gjorde en poäng av splittringen mellan G7-länderna genom ett foto på hennes Instagramkonto. På bilden, som nu blivit en snackis i sociala medier, syns Merkel ståendes mittemot Trump som sitter med armarna i kors. 

Den tyska förbundskanslern anser att amerikanske presidentens twittrande om Trudeau är ”lite deprimerande”, enligt AFP. Hon menar dock att det inte är slutet för G7-ländernas samarbete.

https://www.instagram.com/p/Bjz0RKtAMFp/?hl=sv&taken-by=bundeskanzlerin

LÄS MER: Efter G7-mötet: ”Han högg oss i ryggen” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.