Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps andra dag som USA:s president

Sean Spicer, ny pressekreterare för Vita huset.Foto: Alex Brandon / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump höll tal under besöket hos CIA.Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump höll tal under besöket hos CIA.Foto: Andrew Harnik / AP TT NYHETSBYRÅN
Vid klockan 16.30 svensk tid inledde Donald Trump dag två genom att närvara på den traditionsenliga presidentgudstjänsten i National Cathedral i Washington.Foto: Olivier Douliery / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump börjar bli varm i kläderna.

Efter en traditionsenlig gudstjänst gjorde presidenten sitt första riktiga besök – inför 400 anställda på underrättelsetjänsten CIA:s huvudkontor.

Trump gick till hårt angrepp mot "oärliga medier" efter inlägg på Twitter som visade en mindre publik vid installationsceremonin än vad Trump upplevde.

Senare på kvällen fortsatte pressekreteraren Sean Spicer att skälla ut medier.

– Detta var den största publiken som någonsin bevittnat en installation, punkt slut, sade Spicer innan han lämnade utan att svara på frågor.

Vid klockan 14.30 lokal tid rullade president Donald Trumps konvoj in på CIA:s högkvarter i Langley i Virginia. Tillsammans med vicepresidenten Mike Pence gjorde han sitt första presidentbesök utanför ramen av installeringsprocessen.

Det skedde efter att Trump under de senaste veckorna gått till hårda angrepp mot säkerhetsorganisationerna för olika uttalanden och läckt information. I polemiken har han gått så långt som att jämföra deras påstådda propagandametoder mot honom med Nazitysklands.

"Det är mediernas fel"

Men nu har presidenten vänt blad – och skyller på landets medier.

– Jag är med er till tusen procent. Som ni vet ligger jag i krig med medierna. De är väldigt oärliga och de fick det att låta som att jag har en fejd med underrättelsetjänsterna. Anledningen till att ni är mitt första stopp är för att visa den exakta motsatsen, sa Donald Trump inför 400 åhörare.

– Vi hade otrolig framgång med att få röster från militärer. Förmodligen röstade nästan alla härinne på mig, men jag kommer inte be er att räcka upp handen.

– Det finns ingen som känner starkare för underrättelsetjänsterna och för CIA än Donald Trump. Ingen, fortsatte han.

Donald Trump började dagen med gudstjänster.Foto: Olivier Douliery / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Trump: IS ska utrotas

Precis som under sitt installationstal så slog han fast att IS – och alla annan islamistisk terrorism – ska utrotas. För det uppdraget lovade Trump att ge CIA så mycket stöd att de själva kommer att protestera.

– Radikal islamistisk terrorism, och jag sa det i går, måste utrotas från jordens yta. Detta är ondska. Jag kan förstå andra sidan och att det kan bli krig mellan länder, men det här är ondska på en nivå som vi aldrig tidigare har sett, sa Donald Trump.

Senare på kvällen höll Sean Spicer, ny pressekreterare för Vita huset, en presskonferens där han vägrade att ta frågor om dagens protestmarsch för kvinnors rättigheter.

Samtidigt anklagade han "de oärliga medierna" – Trumps samlingsnamn för etablerade medier som tidigare har kritiserat honom – för att ha publicerat två bilder som visar på storleksskillnader för åskådarantalet när Trump svors in, jämfört med en till synes större publik när Obama svors in 2009. Flera amerikanska medier, och även Expressen, har publicerat bilderna.

Mer publik än Obama – "punkt slut"

– Detta var första gången i landets historia som täckskydd användes för att skydda gräset på National Mall. Det la emfas på platser där människor inte stod, medan gräset tidigare år har tagit bort det visuella, sa Spicer.

Uppgifterna tillbakavisas av bland annat Washington Post som berättar att samma typ av täckskydd använts flera gånger, senast 2013.

I stället hänvisade han till en bild som publicerats i New York Times, en tidning som fått kraftig kritik av Trump de senaste månaderna, som Spicer menade gav en bättre bild av hur folktätt det var på plats.

Han fortsatte med att redogöra för att siffror som angivits på Twitter var felaktiga, eftersom den ansvariga myndigheten inte för sådan statistik. Spicer använde också statistik från tunnelbanan:

Bilden i New York Times som Spicer hänvisade till.

– 420 000 personer använde Washington DC:s tunnelbana i går, jämfört med 317 000 resenärer vid president Obamas senaste installation.

De uppgifterna har tillbakavisats av bland annat CNN och Washington Post som skriver att antalet resenärer när Obama svors in 2009 var 1 100 000. Fyra år senare 2013 var det 782 000 personer som åkte med tunnelbanan.

Vid Donald Trumps installation uppgick antalet resenärer till cirka 570 500, enligt CNN.

– Detta var den största publiken som någonsin bevittnat en installation, punkt slut. Både på plats och runtom i världen.

Spicers tal varade i sex minuter och innehöll en rad anklagelser mot medier, som vilselett och ljugit på olika sätt.

Traditionell gudstjänst

Tidigare under dagen närvarade paret Trump vid den traditionsenliga presidentgudstjänsten i National Cathedral i Washington.

Donald Trump klev in sist i kyrkan, tillsammans med hustrun Melania Trump. De satte sig på en bänk bredvid vicepresident Mike Pence och hans fru Karen.

På bänkraden bakom satt då redan presidentens och vicepresidentens familjer.

Omkring 300 personer finns på plats vid gudstjänsten, som leddes av flera predikanter från en rad olika religiösa samfund, däribland protestanter, katoliker, judar och muslimer.

Presidentgudstjänsten är en tradition som har anammats av samtliga presidenter sedan Franklin D Roosvelt, med undantag för Richard Nixon.

Sparkade 80 ambassadörer – på en gång

Donald Trump har under dagen fortsatt twittra från sitt privata konto. Detta trots att en undersökning tidigare i år visade att hela 64 procent av befolkningen tyckte att han borda släppa sitt personliga Twitter-konto när han tillträtt som president. 32 procent tyckte att han skulle fortsätta.

Under lördagen har Donald Trump talat i telefon med Mexikos president Enrique Pena Nieto. De två har bestämt att få till ett möte med varandra inom kort, rapporterar Reuters.

I samband med att Donald Trump tillträdde sparkade han alla ambassadörer som Barack Obama tillsatte under sin regeringstid. De ombads att lämna sina jobb vid lunchtid samma dag som installationen, och har ännu inte ersatts. Sammanlagt rör de sig om ett 80-tal höga tjänster som nu står tomma, rapporterar Independent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.