Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trumps affärer med Ryssland kan granskas

Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump Jr ansvarar för Trump-familjens affärer medan fadern sitter vid makten Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Utredare kan komma att rota i Donald Trumps affärer med Ryssland. 

Den vidsträckta utredningen angående Rysslands inblandning i förra årets amerikanska val sträcker sig nu till presidentens egna pengaaffärer, säger källor nära utredningen till CNN.  

Trump har tidigare sagt att en sådan granskning vore ett övertramp. 

"Follow the money" – följ pengarna. 

Det uttrycket myntades i kultklassikern "All the president's men", filmen om journalistgrävet som ledde till att Watergate-skandalen uppdagades.

Nu verkar federala utredare i USA göra just det.

Enligt CNN, som pratat med källor med insyn i utredningen, kommer den före detta FBI-chefen Robert Mueller och hans kolleger att granska Donald Trumps affärer med Ryssland.

Utredningen breddas 

Den nya riktningen – eventuella olagliga ekonomiska kopplingar mellan människor i Trumps närhet och Ryssland – är det tredje breda område som nu omfattas av Rysslandsutredningen. 

De andra två frågorna som utredarna försöker besvara är huruvida Trumps kampanj försökte understödja Rysk valpåverkan, och huruvida presidenten har försökt att försvåra utredningen. 

I en kommentar till CNN sade Trumps advokat Jay Sekulow att man inte mottagit några förfrågningar från utredare angående presidentens ekonomi.

"Vi skulle motsätta oss om utredarna rör frågor som inte omfattas av den uppgift som getts då utredningen tillsattes", sade Sekulow till CNN.

 

Donald Trump Jr ansvarar för Trump-familjens affärer medan fadern sitter vid makten Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Mångåriga affärskopplingar med Ryssland

Trump har haft mängder med dokumenterade affärsanknytningar till Ryssland – bland annat arrangerade han skönhetstävlingen Miss Universum i Moskva 2013. 

Presidentsonen Donald Trump Jr., som ansvarar för Trump-familjens affärer medan fadern sitter vid makten, ska vid ett tillfälle ha skrutit, enligt New York Magazine

– En ganska oproportionerlig del av våra tillgångar kommer från Ryssland... Vi ser massor av pengar som sköljer in från Ryssland.

 

LÄS MER: Detta vet vi om Trumps Rysslandshärva

 

Trump befaras avse att sparka Mueller

I en intervju med New York Times förra månaden antydde Trump att han funderade på att försöka göra sig av med Mueller om denne inledde en granskning av hans personliga affärer. 

Mueller tillsattes som utredare i Rysslandsfrågan efter att Trump sparkade FBI-chefen James Comey i maj. 

Folkvalda representanter i den amerikanska kongressen befarar att Trump kan komma att försöka sparka Mueller. Därför har de introducerat ett lagförslag som skulle försvåra för Trump att göra detta, rapporterar CNN.  

Åtalsjury tillsatt

Under torsdagen blev det även känt att Mueller tillsatt en åtalsjury i utredningen, med rätt att kräva vittnesmål och dokument.

Åtalsjuryn – grand jury på amerikanskt rättsspråk – har redan begärt material som har att göra med Donald Trump Jr:s kontroversiella ryssmöte, enligt nyhetsbyrån Reuters.