Trumps advokat pekas ut: Försökte påverka valet

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Rudy Giuliani, tidigare borgmäster i New York och advokat.
Foto: ERIN SCOTT / POLARIS POLARIS IMAGES
Var advokat och rådgivare åt Donald Trump under hans presidentskap.
Foto: FELIPE RAMALES / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Donald Trumps tidigare advokat, och rådgivare under tiden som president, Rudy Giuliani är formellt misstänkt för försök att påverka det amerikanska valet i delstaten Georgia 2020.

Det är första gången någon i Trumps innersta krets misstänks för brott i samband efterspelet av valet.

Den 78-årige Rudy Giuliani, tidigare borgmästare i New York, vanärad advokat och rådgivare till Donald Trump under hans presidentskap, kan ha försökt påverka valutgången i presidentvalet 2020.

Det rör sig om de påtryckningar som gjorts mot valkontoret i delstaten Georgia 2020.

Giuliani är nu formellt misstänkt i utredningen som bedrivs av en sammansatt jury av åklagare i delstaten och det amerikanska justitiedepartementet, uppger 78-åringens egen advokat Bob Costello.

För New York TImes berättar Costello att han efter mycket om och men fått svar från distriktsåklagarkontoret i Fulton County att hans klient är misstänkt i fallet.

– Det kom först efter att vi frågat sex-sju gånger, säger Costello.

Utpekandet av Giuliani är den första gången som någon i Donald Trumps innersta krets anklagas för inblandning i valfusk, skriver CNN.

Kommer hävda tystnadsplikt

Det är sedan tidigare rapporterat att Giuliani är kallad att vittna inför åklagarjuryn i delstatshuvudstaden Atlanta 17 augusti. Men det har också rapporterats att Giuliani varit allt annat än medgörlig inför det. 

Först ville han skjuta kallelsen på framtiden, med hänvisning till att han inte borde flyga tätt inpå en hjärtoperation som han ska ha genomgått i juli. Domaren i Atlanta menade att Giuliani kunde ta ”tåget eller en uber” om flyg var uteslutet, skriver CBS News.

Giuliani som själv inte får praktisera som jurist på grund ”falska och vilseledande påståenden i egenskap av advokat för den tidigare presidenten Donald J. Trump”, kommer under förhören hävda tystnadsplikt inom ramen för att han varit advokat åt Trump.

– De lider av vanföreställningar om de tror att de kan få honom att yppa något om konversationerna som han haft med president Trump, säger försvarsadvokat Costello till New York Times.

Flera hot mot FBI efter räden mot Trumps Floridaresidens

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.