Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Röstade för att fälla Trump – sparkas från topposten

Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: GERALD HERBERT / AP TT NYHETSBYRÅN

Republikanen Liz Cheney tog öppet ställning mot Donald Trump.

Nu har hon petats från sin post som partiets gruppledare i det amerikanska representanthuset, skriver AP.

Republikanen Liz Cheney, dotter till före detta vicepresidenten Dick Cheney, har länge varit en aktiv motståndare mot partikamraten Donald Trump. Bland annat var hon en de tio republikaner som röstade för att inleda en andra riksrättsprocess mot expresidenten och hon har flera gånger avfärdat Trumps ogrundade anklagelser om valfusk.

Under onsdagen gjordes en intern omröstning bland representanthuset Republikaner som beslutade att frånta Liz Cheney från uppdraget som partiets gruppledare i representanthuset.

Enligt flera amerikanska medier är utfallet ett aktivt vägval för partiet som länge velat kring Donald Trumps framtida roll i partiet.

”Bitter och hemsk”

Donald Trump uppger i ett skriftligt uttalande att han är nöjd med dagens beslut.

”Liz Cheney är en bitter och hemsk människa. Jag kollade på henne i går och insåg hur dålig hon är för det Republikanska partiet”, säger Trump.

Vidare skriver Trump att han förväntar sig att Liz Cheney inom kort kommer börja jobba för de Demokratiska nyhetskanalerna CNN och MSNBC.

Donald Trump: ”Jag är vaccinets fader”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.