Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumpanhängaren Ashli Babbitt sköts ihjäl under stormningen

Ministrar i Donald Trumps regering diskuterar nu möjligheten av avsätta president Trump i förtid, rapporterar CNN.
Ashli Babbit sköts ihjäl under stormningen.
Foto: Privat
Polis tvingades dra vapen när Trumpanhängare tog sig in i kongressen.
Foto: J. SCOTT APPLEWHITE / AP TT NYHETSBYRÅN
Trumpanhängare inne i kongressen.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Polis med dragna vapen.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Ashli Babbitt, 35, sköts till döds under stormningen av kongressen. 

Hon hade rest till den amerikanska huvudstaden för att protestera mot valresultatet – och twittrade bara timmar före sin död:

”Ingenting kan stoppa oss.”

Efter att Donald Trump i ett tal under gårdagen uppmanat sina anhängare som samlats i Washington DC att röra sig mot kongressbyggnaden, valde flera att forcera polisens avspärrningar. Genom våldsamma attacker mot poliserna lyckades mängder av demonstranter ta sig ända in i Kapitolium. 

En av dem var Ashli Babbitt. Hon hade rest till huvudstaden från sitt hem i San Diego för att protestera mot det Trump grundlöst har kallat för valfusk. 

Reste till Washington för Trumps skull

Ashli Babbitt har en bakgrund inom det amerikanska flygvapnet och har därefter drivit en firma med poolskötsel, enligt NBC. Amerikanska medier rapporterar hur hon varit aktiv i sociala medier och bland annat twittrat ut stöd för både Donald Trump och många av de konspirationsteorier som cirkulerar kring valet.

Den 5 januari twittrade hon: 

”Ingenting kan stoppa oss... De kan försöka och försöka och försöka men stormen är här och den går ner över DC inom mindre än 24 timmar.”

https://twitter.com/Ashli_Babbitt/status/1346531200819716098

”Ingenting kan stoppa oss”

På tv-bilder från stormningen syns Ashli Babbitt tillsammans med en rad angripare när de försöker forcera en dörr inuti kongressbyggnaden. Enligt New York Post ska hon därefter ha försökt klättra in genom en sönderslagen ruta, varpå hon träffas av skott.  

Ashli Babbitts man säger till radiokanalen Kusi news att Ashli var en stark Trump-supporter. Hennes svåger säger i ett uttalande till NBC att familjen ännu inte vet omständigheterna kring dödskjutningen. 

”Ashli var både lojal och extremt passionerad kring det hon trodde på. Hon älskade det här landet och kände sig hedrad över att ha arbetat för flygvapnet”, säger han till tv-kanalen. 

Washingtonpolisen har uppgett att dödsskjutningen nu utreds. 

Trump-supportrarna: ”Det här är större än Trump”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.