Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump om motståndaren: Tror hon har tagit skada

Donald Trump har upprepade gånger kallat demokraternas Elizabeth Warren för ”Pocahontas”.Foto: POLARIS/IBL / POLARIS/IBL POLARIS
Förra hösten delade Elizabeth Warren ett DNA-test som bevisade hennes indianska påbrå.Foto: THAIS LLORCA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Demokraternas Elizabeth Warren vill utmana Donald Trump i presidentvalet 2020.

Presidenten har flera gånger pikat mot Warrens påstådda indianpåbrå – och hävdar nu att hennes kampanj tagit skada av ”Pocahontas-fällan”.

– Jag kanske har fel, men jag tror att det var en stor del av hennes trovärdighet, säger han till The New York Times.

Senatorn Elizabeth Warren är en av de demokrater som just nu kampanjar för att bli partiets presidentkandidat år 2020. Enligt henne själv bär hon ett indianskt påbrå, och påståendet har länge blivit ifrågasatt och hånat av republikaner – inte minst av Donald Trump.

Upprepade gånger har presidenten kallat Warren för ”Pocahontas”, en referens till den indiankvinna av powhatanstammen som föddes i slutet av 1500-talet och vars liv tolkats i en Disneyfilm.

I höstas kunde senatorn bevisa sitt indianska ursprung med ett DNA-test som The Boston Globe tagit del av. Testet fastställde att Elizabeth Warren har "starkt bevis" för en indiansk släkt sex till tio generationer tillbaka. Men stamförbundet Cherokee Nation var skeptiska mot resultatet, vilket fick Trump att utnämna testet till en ”total bluff”.

Donald Trump: ”Tror att hon har skadats mycket”

I en intervju med The New York Times beskriver han nu det omtalade DNA-testet som ”Pocahontas-fällan” – och menar att denna har skadat hennes presidentkandidatkampanj.

– Jag tror att Elizabeth Warren har skadats mycket illa av Pocahontas-fällan. Jag tror att hon har skadats mycket. Jag kanske har fel, men jag tror att det var en stor del av hennes trovärdighet, och nu är det helt plötsligt borta, säger han till tidningen.

Förlorat ”enorma mängder pengar” i Vita huset

Däremot uttrycker han beundran för kampanjen för den demokratiska kandidaten Kamala Harris, som han menar har "bättre publik och bättre entusiasm". Hittills skulle han därför föredra Harris som motståndare 2020, säger han.

Det har tidigare spekulerats i att den sittande presidenten inte kommer återkandidera i det kommande valet. Ryktena dementeras i intervjun, samtidigt som Donald Trump beskriver tiden i Vita huset som en ekonomisk förlust.

– Jag förlorar enorma mängder pengar på att ha det här jobbet. Det här är inte pengarna. Det här är en av de stora förlorarna någonsin. Ni vet, lyckligtvis så behöver jag inte pengarna, säger han och fortsätter:

– Jag älskar det här jobbet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.