Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump ville komma över Clintons hackade mejl

Donald Trump är ett steg närmre att ställas inför riksrätt.
Donald Trump och flera nära medarbetare ville komma över hackade mejl från Wikileaks.Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Hillary Clinton vid presidentvalskampanjen 2016.Foto: Ap / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Donald Trump och högt uppsatta tjänstemän i hans presidentvalskampanj diskuterade flera gånger 2016 hur de skulle kunna komma över de mejl som stulits från Demokraterna och Wikileaks innehade.

Det visar nya dokument från Robert Muellers Rysslandsutredning som CNN har fått ut.

Dokumenten, som släppts efter att amerikanska medier stämt USA:s justitiedepartement, återger bland annat en intervju med Rick Gates, som arbetade som vice ordförande för Trumps presidentvalskampanj.

”Gates berättade om ett tillfälle på kampanjflyget när kandidaten Trump sa 'få ut mejlen'. Michael Flynn sa att han kunde använda sina underrättelsekällor för att komma över dem”, står det i dokument som sammanfattar en intervju från 2018.

Michael Flynn var Trumps utrikesrådgivare under kampanjen och blev senare presidentens rådgivare för nationell säkerhet. Han erkände senare att han ljugit för FBI:s utredare och riskerar nu fem år i fängelse.

Trump satte press för att komma över mejl

De nyligen offentliggjorda dokumenten visar på flera exempel på hur Trump och hans medarbetare ville sätta press för att komma över mejlen, som stulits av Ryssland, enligt amerikansk underrättelsetjänst.

Bland de som diskuterade frågan finns, utöver Flynn, Donald Trump Jr., Jared Kushner, Paul Manafort och Jeff Sessions. Enligt förhören med Rick Gates ska deras huvudsakliga fokus ha varit rivalen Hillary Clintons mejl och andra som rörde bidrag till hennes Clinton Foundation.

Nya detaljer om Demokraternas hackade mejl

Den särskilde utredaren Robert Mueller genomförde en omfattande utredning om Rysslands inblandning i presidentvalet 2016 och Donald Trumps kopplingar till Ryssland.

Mueller har tidigare uttryckt att Trumps kampanj visade intresse för de hackade mejlen som Wikileaks hade. Men detaljerna har tidigare varit okända. 

Större delen av Muellers rapport är fortfarande hemligstämplad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.