Trump föreslår att flytta fram valet

Expressens Frida Stranne om Trumps utspel att skjuta upp presidentvalet.
Donald Trump.
Foto: OLIVER CONTRERAS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

President Trump väcker frågan om att senarelägga USA-valet till efter hösten.

– Skjut upp valet till personerna kan rösta säkert?, skriver han på Twitter. 

Senator Kamala Harris, som pekas ut som Joe Bidens möjliga vicepresidentkandidat, hävdar att Trump gör sitt utspel av rädsla att förlora det kommande valet.
– Trump är livrädd. Vi ses vid valurnorna, skriver hon på Twitter.

I höst ska USA:s medborgare rösta fram sin president. Men i ett nytt utspel på Twitter frågar Donald Trump om det inte är bäst att skjuta på valet. 

Trump ställer sig frågan efter en twitterdiskussion om poströstning. Något som Trump tidigare har sagt leder till valfusk

”Med brevröstning, kommer 2020 bli det minst korrekta och bedrägliga valet i historien. Det kommer att bli oerhört pinsamt för USA. Flytta fram valet så personer kan rösta ordentligt, riktigt och med säkerhet?”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1288818160389558273?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1288818160389558273%7Ctwgr%5E&ref_url=https%3A%2F%2Fbn-klara-xpr-prod.trusted.elx.ohoy.io%2Fedit%2FcUcKwykAzKSY1iPa9HnoWG

Tweeten kom minuter efter nyheten om att USA:s BNP rasade med 32,9 procent under andra kvartalet.

Enligt den amerikanska konstitutionen har presidenten inte makt att skjuta upp valet. Att ändra datum eller flytta fram valet är ett beslut som måste fattas av kongressen. 

Den amerikanska presidenthistorikern Michael Beschloss skriver: ”Att flytta fram presidentvalet är att bryta mot amerikansk lag”.

”Aldrig i amerikansk historia – inte ens under inbördeskriget eller Andra världskriget –har det varit ett lyckat drag att flytta fram valet” skriver han på Twitter. 

Demokratern reagerar 

Amerikanska medier rapporterar om att flera demokrater har reagerat på Trumps utspel. De menar att Trump har blivit rädd då Joe Biden ser ut att gå fram i de senaste undersökningarna.

I de senaste mätningarna ligger Donald Trump fjorton procentenheter efter demokraternas presidentkandidat Joe Biden, enligt den amerikanska politiksajten Five Thirty Eight.

”Donald Trump är livrädd”, twittrade senator Kamala Harris. Hon pekas nu ut som en möjlig parhäst till Joe Biden i presidentvalet. Biden ska tillkännage sin vicepresidentkandidat nästa vecka.

”Han vet att han kommer förlora mot @JoeBiden. Det kommer krävas av varenda en av oss att se till att det händer. Vi ses vid valurnan den 3 november, skriver hon och taggar Donald Trump.

https://twitter.com/KamalaHarris/status/1288825050439782400

Har kritiserat poströstning 70 gånger

Sedan mars har Donald Trump kritiserat poströstning ett 70-tal gånger, skriver Washington Post. I samband med sina uttal har anklagats för att sprida desinformation och felaktig fakta om poströstning. 

I maj skrev Trump att poströstning med ”100 procent” leder till röstfusk. Detta fick Twitter att reagera och markerade hans inlägg med en ”faktakollmärkning”. Detta har Expressen tidigare rapporterat om.

Osannolikt att att valet skjuts upp

Det står i USA:s konstitution att en president ska installeras senast den 20 januari vart fjärde år. Det är ett datum som är fasställt. 


Däremot finns det möjlighet att flytta datumet på valdagen. Detta är dock inget som presidenten själv kan besluta om. Skulle valdagen flyttas måste det beslutet tas av kongressen.


Att kongressen skulle besluta att flytta fram valet är dock högst osannolikt. Då det är en majoritet av demokrater i representathuset.  

”Han testar partiet” – hör Frida Stranne tolka presidentens idé om att skjuta upp valet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.