Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Uppgifter: Trump vill se bättre villkor i Parisavtalet

USA:s president vill se över Parisavtalet. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN
Trump berättade den första juni i år att USA planerar att lämna klimatavtalet. På bild: Brunkolsfabriken i Neurath, Tyskland. Foto: FEDERICO GAMBARINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter i London i början av juni, mot Trumps plan att dra sig ur Parisavtalet. Foto: PETE MACLAINE / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES

Donald Trump uppges vara på väg att mjukna kring Parisavtalet, enligt ett amerikanskt sändebud som AFP rapporterar om.

– Det har inte skett någon förändring i USA:s hållning kring Parisavtalet. Presidenten har varit mycket tydlig i att USA lämnar avtalet såvida inte vi kan stanna kvar under villkor som är mer gynnsamma för oss, säger däremot Vita husets biträdande pressekreterare Lindsay Walters enligt Buzzfeed News.

EU:s klimatkommissionär Miguel Arias Cañete säger till AFP att USA har skickat signaler om att man vill se över om det finns någon möjlighet för landet att fortsätta vara en del av avtalet:

– USA uppgav att de inte kommer att omförhandla Parisavtalet men de försöker se över villkoren för att kunna engagera sig i detta avtal.

Vita huset säger i ett uttalande att det inte skett någon förändring – och att USA lämnar avtalet såvida inte landet kan stanna kvar under villkor som är mer gynnsamma.

– Men signalerna skiljer sig betydligt från dem vi hört från Trump tidigare, säger Cañete enligt AFP.

Parisavtalet skrevs under 2015

Avtalet skrevs under av nästan 200 länder i Paris 2015 och syftar till att begränsa global uppvärmning genom att minska utsläpp av koldioxid och andra utsläpp av fossila bränslen. USA gick då med på att sänka sina utsläpp med 26 till 28 procent från 2005 till 2025.

Donald Trump meddelade den 1 juni att USA skulle lämna avtalet och förhandla om ett nytt.

– Vi lämnar Parisavtalet och börjar förhandla om ett nytt avtal. Jag kan inte stödja ett avtal som straffar USA, vilket det gör, sa han då vid en presskonferens.

Han förklarade hur Parisavtalet missgynnar den amerikanska befolkningen, försämrar den amerikanska ekonomin och leder till att miljontals jobb försvinner från USA.