Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump vill offentliggöra dokument om JFK-mordet

Donald Trump. Foto: KEVIN DIETSCH / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump tänker tillåta att hemligstämplade dokument offentliggörs kring mordet på John F Kennedy.

Det skriver den amerikanske presidenten på sitt Twitterkonto:

”Som USA:s president kommer jag att tillåta att de sedan lång tid tillbaka hemligstämplade JFK-handlingarna öppnas”, skriver han.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/921716470140325889

Samtidigt skriver den ansedda tidningen Washington Post att USA:s nationella säkerhetsråd uppmanat den amerikanske presidenten att inte låta släppa de hemligstämplade dokumenten om mordet på John F. Kennedy, som skedde 1963.

Kommer tillåta att dokumenten öppnas

Men Trump vägrar ge sig:

”Som USA:s president kommer jag att tillåta att de sedan lång tid tillbaka hemligstämplade JFK-handlingarna öppnas”, skriver han. 

En stor del av av utredningen om mordet har tidigare blivit offentliggjord. Det nya beskedet från Donald Trump innebär att det kommer att bli en total insyn i ytterligare tiotusentals dokument – något som USA:s nationella säkerhetsråd försöker stoppa in i det sista. 

Trump kan skjuta fram offentliggörandet

Dokumenten är tänkta att släppas den 26 oktober – och det är bara den amerikanske presidenten som kan hindra ett offentliggörande, rapporterar Washington Post. 

Nu har Donald Trump flaggat för att offentliggörandet av dokumenten kan skjutas upp, men bara om myndigheterna lyckas övertyga honom om varför det ska ske, skriver tidningen.

På onsdag, dagen innan tidsfristen för dokumenten går ut, kommer Donald Trump att vara i Dallas – staden där John F Kennedy mördades 1963.

– Jag hoppas att FBI, CIA och justitiedepartementet ser att det är viktigt för det amerikanska folket har rätt att få den här informationen, säger republikanen Walter Jones till Politico.

Exakt vad dokumenten som Trump vill göra offentliga innehåller är oklart, men enligt experter är det inte troligt att de innehåller något större sprängstoff.

– Fanns det viktiga dokument så skulle jag tro att dessa förstörts för länge sen, säger Larry Sabato på University of Virginia till Dallas News.