Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump vill minska anhöriginvandringen till USA

Donald Trump presenterar en ny plan för USA:s invandring. Foto: MANUEL BALCE CENETA / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump. Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

WASHINGTON DC. Donald Trump meddelar i dag en helt ny plan för USA:s invandringssystem. 

Anhöriginvandringen väntas reduceras kraftigt – i stället ska fler högutbildade få stanna i USA.  

– De behöver inte vara Shakespeare, men de behöver ha förmåga att följa lagar, säger en högt uppsatt person i Trumpadministrationen enligt CNBC. 

Donald Trump har sedan presidentvalskampanjen inför valet 2016 haft invandringspolitiken i USA som en av sina huvudfrågor. 

Under torsdagen presenterar presidenten en helt ny plan för vilka invandrare han vill tillåta att komma till USA. 

Detaljerna presenteras vid ett framförande i Rosenträdgården i Vita huset under torsdagskvällen svensk tid, men delar av planen har redan kommit ut.

Enligt Trumps plan ska anhöriginvandringen minskas kraftigt för att i stället övergå till ett system där välutbildade och höginkomsttagare ska prioriteras. 

– Vi vill förändra sammansättningen av vilka som släpps igenom, säger en högt uppsatt person i administrationen enligt CNBC. 

Donald Trump vill basera invandring på kunskapsnivå

Fördelningen i dag är enligt NPR 12 procent inom gruppen med hög kunskapsnivå, 66 procent anhöriginvandrare, samt 22 procent invandrare som tillåts stanna av humanitära skäl, där även asylsökande ingår. 

Enligt NPR vill Trump nu att 57 procent av invandringen ska baseras på kunskapsnivå, 33 procent anhöriginvandring samt tio procent ska tillåtas stanna av humanitära skäl. 

För att klargöra vilka som ska ingå i den första gruppen ska ett poängsystem införas som baseras på utbildningsnivå och språkkunskaper. 

Inför att planen offentliggörs säger en högt uppsatt person i administrationen enligt CNBC:

– De behöver inte vara Shakespeare, men de behöver ha förmåga att följa lagar. 

Planen berör dock inte vad som ska ske med odokumenterade invandrare som redan är i landet eller så kallade ”Dreamers”, unga invandrare som kom till USA med sina föräldrare som barn utan tillstånd. 

Donald Trump väntas presentera detaljer om muren mot Mexiko

Demokraterna har gjort den frågan till en av sina mest prioriterade i migrationspolitiken. 

Donald Trump väntas också presentera detaljer för hur han ska genomföra sitt vallöfte om att bygga muren mot Mexiko. Enligt CNBC ska detta finansieras bland annat genom handelsavgifter vid gränsen. 

Presidentens plan väntas möta motstånd av Demokraterna i representanthuset, där presidentens Republikanerna inte har majoritet.