Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump vill hemlighålla dokument från Vita huset

Följ senaste nytt i Expressen TV.
USA:s president Joe Biden.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Ex-presidenten Donald Trump.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Representanthuset särskilda utskott har i uppdrag att utreda stormningen av Kapitolium. 

Utskottet har nu begärt ut handlingar på över 125 sidor från Donald Trumps tid i Vita huset.

Men den tidigare presidenten motsäger sig nu beslutet och har lämnat in en stämningsansökan till en domstol i Washington DC, rapporterar TT.

Utredningsutskottet i representanthuset har i flera veckors tid utrett attacken mot Kapitolium den 6 januari i år. Flera personer inom Trumps innersta krets har sedan tidigare kallats in till att vittna och har i samband med detta även lämnat över dokument om attacken. 

USA:s president Joe Biden har också gett kommittén klartecken att ta del av handlingar från Donald Trumps tid i Vita huset ur riksarkivet. 

– Vi har arbetat nära kongressens kommitté och andra när de nu går till botten med vad som hände 6 januari, en oerhört mörk dag i vår demokrati, sa Vita husets pressekreterare Jen Psaki vid en presskonferens för en månad sedan.

Men Donald Trump har nu skickat in en stämningsansökan till en federal domstol i huvudstaden för att stoppa utskottet från att ta del av dokumenten. Ex-presidenten menar att deras begäran är för omfattande och inkluderar dokument som inte har någon koppling till den 6 januari, skriver TT. 

Totalt handlar det om 125 sidor handlingar från USA:s riksarkiv.

Vill ogiltigförklara dokumentförfrågan

”Utskottets begäran är inget mindre än en irriterande, olaglig fiskeexpedition som öppet godkänts av Biden och som är utformad för att i strid mot grundlagen utreda president Trump och hans regering”, står det i Trumps stämningsansökan enligt TT.

I stämningsansökan kräver Trump att domstolen förklarar kommitténs dokumentförfrågningar som ogiltiga. Det skulle i så fall innebära att USA:s riksarkiv, som ansvarar för alla handlingar från Vita huset, inte får lämna ut dokumenten.

Ödebilderna inifrån Trumps lyxhotell – förlorade 600 miljoner

Nya dokument visar på massiva förluster för Trumps lyxhotell.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.