Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Trump vill fortfarande lägga bud på Grönland

Här är skälen till att Donald Trump fortfarande vill köpa Grönland. Foto: Felipe Dana/Alex Brandon / TT
Donald Trump vill bli ihågkommen som en stor president. Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN
En båt navigerar intill ett isberg i de östra delarna av Grönland. Foto: FELIPE DANA / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s president Donald Trump ställer in resan till Danmark i september – efter statsminister Mette Frederiksens besked: ”Grönland är inte till salu”.

Men varför vill egentligen Trump köpa Grönland?

Donald Trumps idé om att USA ska lägga ett bud på Grönland togs emot som ett skämt och förlöjligades i sociala medier.

Men intresset från USA:s sida är stort och seriöst. Trump har vid flera tillfällen tagit upp detta och låtit Vita husets jurister undersöka saken, och han vill fortfarande lägga bud på Grönland. 

Därför vill Trump köpa Grönland

Här är några av skälen att Donald Trump och USA på allvar vill försöka komma över Grönland, en autonom del av Danmark, med omfattande självstyre och lokal regering.

Militär strategi. Grönland ligger på den nordamerikanska kontinenten, men rent geopolitiskt är ön en del av Europa. En amerikansk flygbas finns redan där, med viktiga funktioner i USA:s globala radarsystem.

Naturtillgångar. Sällsynta jordartsmetaller med stor betydelse för gröna tekniker (som batterier för hybridbilar), järnmalm, uran, olja och gas är några av de enorma naturresurser som finns på ön. 80 procent av öns yta täcks av is, men snabb avsmältning tros öppna för ny gruvdrift.

För att ”hjälpa” Danmark. Varje år betalar Danmark 5,4 miljarder kronor i stöd till Grönland. President Trump har sagt: ”Så de bär det med en stor förlust… och strategiskt för USA skulle det vara väldigt trevligt och vi är allierade med Danmark, vi skyddar Danmark och vi hjälper Danmark och vi kommer att göra det i fortsättningen.”

Presidentens eftermäle. Donald Trump vill bli ihågkommen som en stor president i USA:s historia, och att köpa världens största ö skulle utan tvekan vara något att skriva om i historieböckerna.

USA har köpt land av Danmark förr

Donald Trump är inte den ende amerikanske presidenten som sökt nya territorier.

1917 köpte USA:s president Woodrow Wilson Danska jungfruöarna för 25 miljoner dollar och döpte om dem till Amerikanska jungfruöarna.

1867 shoppade Andrew Johnson loss och betalade 7,2 miljoner dollar till Ryssland för Alaska.

1803 säkrade Thomas Jefferson staten Louisiana som en del av nationen genom att lägga upp 15 miljoner dollar till Frankrike.

Enligt uppgifter i en bok av Tage Kaarsted har USA en gång tidigare försökt köpa Grönland av Danmark. Det var president Harry S Truman som 1946 la ett bud på 100 miljoner dollar, men Danmark avböjde.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1163603361423351808

LÄS MER: Danska reaktionerna efter Trumps beslut 

LÄS MER Mats Larsson: Trumps svidande örfil till danskarna

LÄS MER: Virala bilden från Grönland – två miljarder ton is borta