Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump vill borra efter olja i Alaskas vildmark

Donald Trumps administration arbetar snabbt med att försöka exploatera delstaten Alaskas vildmark.
Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Vildmarken i Alaska har tidigare varit orörd.
Foto: BECKY BOHRER / AP

Donald Trumps administration arbetar snabbt med att försöka exploatera delstaten Alaskas vildmark, rapporterar New York Times. 

Politikerna genomgör miljöundersökningar för att se över möjligheterna att genomföra oljeborrning – i området som hittills varit orört. 

Den amerikanska delstaten Alaskas vildmark har varit förbjudet område för exploatering i många år – men det är på väg att ändras. 

New York Times rapporterar att Trumpadministrationen arbetar hårt och snabbt, bland annat tillsammans med ett inflytelserikt företag från Alaska, för att genomföra miljöundersökningar för att därmed få till en oljeexploatering före presidentvalet 2020. 

Tidningen har gått igenom dokument och gjort över 35 intervjuer med republikaner i den amerikanska kongressen som styrker uppgifterna.

LÄS MER: Donald Trump har fått en ny huvudfiende

Donald Trump vill borra efter olja i Alaska

Enligt New York Times är oljeexploatering inom räckhåll i området Beaufort Sea, som man tror är den största oexploaterade oljekällan i hela Nordamerika, efter att kongressen röstat ja till exploatering. Trumpadministrationen arbetar också för exploatering i reservatet National Petroleum och även utanför kusten. 

President Donald Trump har tidigare talat varmt om den amerikanska kol- och oljeindustrin. I sitt budgetförslag ville han ge mer finansiering till utveckling av olja, gas och kol.

Trump har tidigare sagt att USA ska bli världsledande inom energimarknaden som därmed ska skapa miljontals nya jobb genom exporter. Han har tidigare skrivit under ett beslut som syftar till att utveckla oljeborrningen i Alaska och Atlanten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.