Trump: "Vapenägare kanske kan göra något"

Donald Trump uppmanar vapenägare att agera om Hillary Clinton som president utser domare som motsätter sig rätten att bära vapen.
Foto: Evan Vucci / AP TT
"Förresten, och om hon (Hillary Clinton, reds anm) får välja sina domare finns det inget du kan göra. Vapenägare kanske kan, jag vet jag inte," sa han enligt flera amerikanska medier
Foto: Jim Lo Scalzo / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Donald Trump uppmanar vapenägare att agera om Hillary Clinton som president utser domare som motsätter sig rätten att bära vapen, skriver Washington Post.

Uttalandet väckte under onsdagen många reaktioner.

Republikanernas presidentkandidat Donald Trump riktade under ett tal på tisdagen sig till vapenägare i frågan om Demokraternas kandidat Hillary Clinton väljs till president och väljer domare som inför striktare vapenlagar.

– Om hon (Hillary Clinton, reds anm) får välja sina domare finns det inget ni kan göra, sa han enligt flera amerikanska medier och tillade:

– Vapenägare kanske kan, jag vet inte.

Det var oklart vad Trump menade med det uttalandet.

"Handlar om makten att ena"

Trumps kommunikationsrådgivare Jason Miller förklarade uttalandet efteråt och var tydlig med att det inte handlade om att ta till våld. Enligt honom menade Trump att samla vapenägarna som politiskt påtryckningsmedel.

– Det handlar om makten att ena. Vapenägare har fantastisk anda och är oerhört enade, vilket ger dem stor politisk makt. Och i år, kommer de att rösta i rekordantal, och det kommer inte att vara på Hillary Clinton, det kommer att vara på Donald Trump.

Hillary Clintons kampanj var dock snabba med att dra fördel av Trumps oklara uttalande.

– Det är enkelt - vad Trump säger är farligt. En person som önskar vara president i USA bör inte föreslå våld på något sätt, säger Clintons kampanjchef Robby Mook i ett uttalande.

"Det här är inget spel"

Reaktionerna på Trumps utspel har under onsdagen varit många.

Demokraten Chris Murphy, senator från Connecticut, som stöder Hillary Clinton skriver på Twitter:

"Det här är inget spel. Instabila personer med kraftiga vapen och ett rubbat hat mot Hillary lyssnar på dig, Donald Trump."

Men Trump får även stöd från eget håll. Den republikanske före detta borgmästaren i New York, Rudy Giuliani, menar att om Trump skulle vilja se någon död så hade han sagt det.

– Vi vet att Donald Trump är väldigt direkt. Om han skulle vilja säga något sådant, då skulle han säga det rakt ut, säger han till ABC:s "Good Morning America".

Han gick i stället hårt åt Hillary Clintons PR-strategi, att försöka få kommentarerna att vara värre än vad de var.

Ett "misslyckat skämt"

Men alla republikaner uppskattade inte Trumps kommentarer.

Kongressens talman Paul Ryan, som Trump inte har kommit överens med hittills, menade att det lät som ett "misslyckat skämt".

Bernice King, dotter till pastorn och människorättskämpen Martin Luther King, skrev på Twitter efter uttalandet:

"Som dotter till en ledare som sköts ihjäl finner jag Trumps kommentarer smaklösa, oroväckande och farliga"https://twitter.com/BerniceKing/status/763123525079146497

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.