Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump ställs inför riksrätt – det här händer nu

Här ger Pelosi beskedet om riksrättsåtal. Tio republikaner gav sitt stöd till riksrätten när representanthuset drev igenom riksrätten med röstsiffrorna 232-197.
Nancy Pelosi, representanthusets talman, driver på för ännu en riksrättsprocess.
Foto: KEN CEDENO/UPI/SHUTTERSTOCK
Trump blir historisk när han nu ställs inför riksrätt igen.
Foto: ALEX BRANDON / AP/ TT

På onsdagen blev Donald Trump historisk som den första presidenten i USA:s historia som ställts inför riksrätt två gånger.

Representanthuset röstade ja till riksrätten. Det här är vad som kan hända sen.

Omröstningen i representanthuset

På onsdagen blev det klart: Representanthuset röstade för riksrätt mot president Donald Trump. Det gör att Trump blir den första presidenten någonsin att ställas inför riksrätt två gånger. Faktum är att han genom detta står för hälften av alla riksrättsprocesser någonsin. Tidigare har bara Bill Clinton och Andrew Johnson ställts inför riksrätt. Nixon avgick när det stod klart för honom att han skulle ställas inför riksrätt och sannolikt även fällas.

Representanthuset röstade för riksrätt mot Trump med siffrorna 232-197. Samtliga demokrater och tio republikaner röstade för, vilket gör detta riksrättsåtal till det som fått störst stöd från presidentens eget parti.

Förhandlingar i senaten

Efter att ha passerat representanthuset går riksrätten vidare till senaten, där en ”rättegång” hålls om presidenten ska fällas och avsättas från sin post eller inte. 

Senaten håller just nu på att genomgå ett maktskifte. Från en knapp republikansk majoritet (52-48) till en ännu knappare (50-50, med vicepresidenten som utslagsröst) demokratisk. Det är inte troligt att förhandlingarna i senaten kommer att hinna genomföras innan Biden svärs in som president och maktskiftet i senaten är genomfört, men även en president som redan avgått kan fällas i en riksrätt.

I senaten krävs två tredjedelars majoritet för att en president ska fällas och avsättas från sin post. Det innebär att det skulle behövas minst 17 republikanska senatorer för att fälla Trump, om omröstningen sker efter maktskiftet. En väldigt brant, men inte helt omöjlig uppförsbacke, för de som vill se Trump fälld. 

Tre republikanska senatorer (Lisa Murkowski, Pat Toomey, Ben Sasse) har redan sagt att de är öppna för att rösta för en fällning. Ytterligare två (Mitt Romney och Susan Collins) röstar sannolikt också för. Enligt New York Times källor ska det dock finnas uppåt 20 senatorer som är öppna för att rösta ja och Mitch McConnell, nuvarande majoritetsledaren, har sagt att han inte bestämt sig för hur han tänker rösta. Han ska dock, enligt uppgift till New York Times, vara positiv till att processen inletts.

Trump kan förbjudas från att bli president igen

Det är sannolikt inte själva fällningen i riksrätten som är huvudmålet. Varken för demokraterna eller de republikaner som kan tänkas rösta för. 

Den som har fällts i riksrätt kan bli föremål för ännu en omröstning som i det här läget ger mer dramatiska följder: Han kan förbjudas från att någonsin inneha ett offentligt ämbete igen. Alltså till exempel stoppas från att kandidera i presidentvalet nästa gång, 2024. För denna åtgärd krävs endast enkel majoritet i senaten.

Se Trumps första tal efter kaoset

”Var försiktig med vad du önskar dig”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.