Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trump väntas montera ned skydd på internet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Trump.
Foto: Polaris/Ibl / POLARIS/IBL POLARIS
Under sina sista dagar som president stärkte Barack Obama internetanvändarnas integritet.
Foto: Evan Vucci / AP

Under sina sista dagar som president stärkte Barack Obama internetanvändarnas integritet.

Nu väntas Trump montera ned skyddet - efter att republikanerna firat segrar i både senaten och kongressen.

En av de sista åtgärderna som Barack Obama vidtog som president inför maktskiftet 20 januari var att införa ett stärkt integritetsskydd för internetanvändare i USA.

Obamas bestämmelser - som ännu inte har trätt i kraft - innebär att internetleverantörer måste få tillstånd från användare innan de kan samla in och sälja vidare personlig information om bland annat internethistorik, användande av appar och platsinformation.

Den marknaden växer i takt med att internet breddas, från att bara ha funnits i datorer till att i högre utsträckning finnas i mer vardagliga funktioner som kylskåp och tv-apparater.

Efter att republikanerna har röstat för att slopa förslaget, med segrar i omröstningar i både representanthuset och senaten, så ligger frågan nu hos president Donald Trump. Under tisdagen meddelade Vita huset att presidenten väntas slopa bestämmelserna inom kort, rapporterar CNN.


LÄS MER: Trumps nya drag - en insatsstyrka i Vita huset


Demokraterna: Varför ska någon veta färgen på mina kalsonger?

Republikanernas motivering till att vilja slopa förslaget är för att man menar att integritetsskyddet ger en snedfördelad konkurrens, där jättar som Facebook och Google är fria att samla in information, medan internetleverantörerna inte är det.

Inför omröstningarna höll flera demokratiska kongressledamöter anföranden för att integritetsskyddet skulle finnas kvar.

– Det tar fullständigt bort integritetsskyddet för konsumenter på internet. Jag vill inte att någon ska använda min information och sälja den och tjäna massa pengar på den bara för att de kan lägga vantarna på informationen, sa Anna Eshoo.

Michael Capuano, även han demokrat, sa i sitt anförande:

– Förra veckan köpte jag kalsonger på internet. Varför ska någon veta vilken storlek jag har, eller vilken färg, eller någon sådan information?


LÄS MER: Trumps tweet till kongressen - bluff

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.