Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump vann USA:s viktigaste distrikt

Noralynn och Larry Valley är stora Trumpsupportrar.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Donald Trump vann i Macomb, där Obama vann både 2008 och 2012.
Foto: Charles Rex Arbogast / AP/ TT

WARREN, MICHIGAN. Det har kallats ett av USA:s viktigaste distrikt för en president att vinna.

Macomb utanför Detroit i Michigan har röstat fram Barack Obama två gånger, men valde i år Donald Trump.

I detta starka arbetarfäste har väljarna gång på gång visat vägen när förändringens vindar blåst – begreppet ”Reagandemokrat” uppstod just här.

– Jag är stolt över att Trump blev president och att Macomb fick honom dit, säger Noralynn Valley.

Det är inte den vackraste delen av USA. Motorvägarna brer ut sig kors och tvärs över landskapet, arkitekturen är enformig och de stora restaurangkedjorna dominerar.

Men respekten för Michigan är stor i resten av USA.

Det starka industriella fästet förknippas med den amerikanska bilindustrin, allt det som en gång gjorde landet ”great”. Här har medelklassamerikaner jobbat hårt för att dra in pengar, hos biljättar som General Motors eller i de mindre företagen med täta band till bilindustrin.

När krisen slog till 2008, och biljättarna sparkade tusentals av sina anställda, drabbas också alla underleverantörer. Vad som tidigare sett som USA:s ryggrad kroknade.

"Rostbältet" tappade mark på 1980-talet

Redan på 80-talet började industrierna tappa mark och termen ”rostbältet” uppfanns för att beskriva den här delen av nordöstra USA som haft sådan stor roll i utvecklingen av det USA vi ser i dag.

Det är alltid mot bakgrunden av denna nedåtgående spiral som invånarna går till presidentval vart fjärde år.

Efter att ha röstat fram Barack Obama både 2008 och 2012 tackade de i år Demokraterna för åtta svåra år och satte sin tilltro till Donald Trump.

– Varför inte? Det har ju inte fungerat som det varit nu, säger Larry Valley och hans fru Noralynn Valley som växt upp under Michigans glanstider.

Att tveka mellan två så olika politiker som Donald Trump och Hillary Clinton kan dock verka märkligt.

Röstade på John F Kennedy och Lyndon B Johnson – sedan blev de "Reagandemokrater"

Under 60-talet röstade befolkningen uteslutande på demokraternas kandidater. John F Kennedy, Lyndon B Johnson och Hubert Humphrey som förlorade mot Nixon 1968.

Det vände med Nixon och distriktet höll sig republikanskt under lång tid framöver.

– Termen ”Reagandemokrater” uppstod här 1980 när de många som röstat demokratiskt tidigare gick över och valde Ronald Reagan, säger Jeff Payne, redaktionschef på tidningen Macomb Daily.

– Jag har inte sett ett sådant här engagemang i ett val sedan dess. Men det här var ett viktigt område, säger Payne.

Att Macomb var ett nyckeldistrikt vid valet är ingen överdrift. Donald Trump var här tre gånger under sin kampanj, varav två gånger sista veckan.

Raad Aziz är den enda i familjen som får rösta – och han röstade på Trump.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Barack Obama vann distriktet både 2008 och 2012, men i år fick Trump fick 53,6 procent av de 424 524 rösterna. Att jämföra med Hillary Clintons 42.1 procent.

Jeff Payne beskriver valrörelsen som något han aldrig tidigare upplevt.

– Läsarna var väldigt engagerade. Vi försökte skriva utifrån båda perspektiven i våra ledare och krönikor. Skrev vi något illa om Trump fick vi hans supportar på oss direkt, om samma med Clinton, säger Jeff Payne.

Ekonomin drog många till Donald Trump

Vi åker de långa vägarna i Macomb och stannar till hos olika småföretagare. De som utgör arbetarklassen som båda kandidaterna pratat så mycket om att stärka.

Raad Aziz bor i staden Shelby norr om Detroit.

Hans familj äger en verkstad, men han är den enda som får rösta av de som jobbar där.

– Jag kom till USA från Irak 1981. Jag älskar det här, säger han och förklarar sitt stöd till Donald Trump.

Raad Aziz har en verkstad i staden Shelby.
Foto: Anna-Karin Nilsson

– Jag är inte det minsta förvånad. Han är kvalificerad att leda det här landet. Jag tror att han kommer bli en fantastisk president och att han kommer göra ekonomin bättre igen.

På frågan om vad som var den enskilt viktigaste anledningen till att han röstade på Trump svarar han att han har stora problem med sin sjukförsäkring efter ”Obamacare”.

– Jag betalar 800 dollar i månaden, och min arbetsgivare hälften. Så 1 600 totalt! Det är ett skämt.

Rich Edwards tror på Trump.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Rich Edwards som just nu återgått till studier vid 40 års ålder säger å sin sida att landet och Michigan i synnerhet behövde någon som har känsla för affärer.

– Han är en väldigt rik man. Jag tror framför allt att det var ekonomin som drog många väljare till honom. Men säkert också för att han är man, skulle jag gissa. Men jag tror att han kommer kunna göra bra saker för landet.LÄS MER: Mats Larsson: Donald Trump visade en okänd sida – den ödmjuka


Pengar, hopp och förändring går igen när vi pratar med befolkningen i Macomb.

Rich Edwards, som just nu återgått till studier vid 40 års ålder, säger att landet och Michigan behövde någon som har känsla för affärer.

– Han är en väldigt rik man. Jag tror framför allt att det var ekonomin som drog många väljare till honom. Men säkert också för att han är man och hon kvinna, skulle jag gissa. Men jag tror att han kommer kunna göra bra saker för landet.

Jason Boston från Macomb: Jag hör folk prata om att Trump står för förändring".
Foto: Anna-Karin Nilsson

– Jag hör folk prata om att Trump står för en förändring för arbetarklassen. Att de fått nog av hur det varit och att han kan vara en lösning för en förbisedd klass, säger Jason Boston från Macomb County.

Röstade på Barack Obama 2008 och 2012 – nu valde de Donald Trump

Han berättar om hur platsen där vi just nu står, i staden Warren, helt dog ut 2008 efter krisen och hur butikerna runtom slog igen.

– Många kommer nu tillbaka, men de känner sig ändå bortglömda.

Larry Valley var kock i många år, men hela hans familj jobbade på General Motors eller i verksamheter med kopplingar dit.

Han menar att Obamas styrka 2008 och 2012 var de fackanslutnas röster.

– De fackliga var rädda för att förlora sina jobb. De brukar oftast rösta mer demokratiskt, men jag hör att många av dem valde Trump i år.

– Argumentet med skattelättnader fungerar bara ett tag. Sedan inser medelklassen och de fackliga att de kommer behöva betala mer för att finansiera allt som ska vara gratis, säger han.

Tror på "nedsippringsteorin"

Hans fru, Noralynn Valley, håller med.

– Jag var väldigt orolig där ett tag. Han sa en del saker som jag inte höll med om. Men han förtjänar att vara president. Jag är stolt över att han blev det och att Macomb fick honom dit.

Hon växte själv upp som demokrat och känner absolut igen sig i uttrycket ”Regandemokrat”.

– Jag vill leva som jag växte upp... Trump är en familjeman och han kommer införa moral igen. Och respekt för varandra och respekt för det här landet. Jag har sett hur de bränner den amerikanska flaggan, och det skär i hjärtat.

Larry Valley tror att affärsmannen Trump vet vilken politik som fungerar. Han har inga problem med skattesänkningar för de rika och företagen. ”Nedsippringsteorin”, som den kallas, fungerar menar han.

– Det skapar jobb.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.