Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pelosis pik till Trump: Du är inte i Ryssland

Trump på frågan om fredligt maktöverlämnande: ”Vi får se”
Under torsdagen vägrade Donald Trump återigen lova att han kommer acceptera resultatet av presidentvalet.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Om Demokraternas kandidat Joe Biden vinner presidentvalet är det inte säkert att Donald Trump kommer acceptera resultatet.Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Nancy Pelosi, talman i representanthuset.Foto: LAMKEY ROD/CNP/ABACA / STELLA PICTURES/LAMKEY ROD/CNP/ABACA

För andra gången inom loppet av ett dygn vägrade president Donald Trump lova att han kommer acceptera valresultatet om Joe Biden skulle vinna. 

– Vi vill försäkra oss om att valet kommer vara hederligt och jag är inte säker på att det kan bli det, sa Donald Trump, rapporterar New York Times.  

Tidigare under dagen har Vita huset och republikanernas ledare i senaten försäkrat att ett eventuellt maktskifte kommer gå fredligt till. 

Under torsdagen försökte Vita huset släta över Donald Trumps vägran att utlova en lugn och fredlig maktövergång om han förlorar presidentvalet mot demokratiske kandidaten Joe Biden den 3 november. 

Topprepublikan går emot Trump – lovar fredligt maktskifte

Även Republikanernas ledare i senaten, Mitch McConell, ryckte ut på Twitter och skrev att den som vinner valet kommer få svära presidenteden den 20 januari och ”Det kommer vara en ordnad övergång precis som det varit varje år sedan 1792”. 

Men under torsdagen så spolades bandet tillbaka på nytt då Donald Trump träffade ett pressuppbåd utanför Vita huset, rapporterar New York Times

Han fick på nytt frågan om han kommer att betrakta resultatet av presidentvalet som legitimt enbart om han själv vinner. 

I stället för att svara rakt på frågan sa han: 

– Vi vill försäkra oss om att valet kommer vara hederligt och jag är inte säker på att det kan bli det. 

Donald Trump om poströsterna: ”Det är katastrof”

Donald Trump syftar sannolikt på de poströster som han vid upprepade tillfällen har hävdat kan leda till omfattande valfusk. 

När Donald Trump under onsdagen fick frågan om han, oavsett av valutgång, kan lova att arbeta för en fredlig maktövergång svarade han: 

– Vi får se vad som händer. Du vet att jag har klagat, och det väldigt starkt, på de här valsedlarna. De är en katastrof. 

Nancy Peolosi, talman i representanthuset, vill att Trump ska ”hedra presidenteden”. 

– Du är inte i Nordkorea, du är inte i Turkiet, du är inte i Ryssland herr president, och förresten, du är inte i Saudiarabien, säger hon enligt New York Times och fortsätter:

– Du är i USA. Det är en demokrati, så varför kan du inte försöka hedra presidenteden du svurit till konstitutionen?

LÄS MER: MATS LARSSON: Vad händer om Trump vägrar godkänna valresultatet?

LÄS MER: Topprepublikan lovar lugnt skifte om Trump vinner

Se också:

Andreas Utterström om hur coronans påverkar Trump inför valet.
USA-experten: Han ringer dem när han gått och lagt sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.