Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump vägrar delta i nya riksrättsförhören

Advokaten svarar i ilsket brev: ”Inte ens sken av rättvisa”.
Donald Trump vägrar delta i förhören han bjudits in till på onsdag.Foto: CHRIS KLEPONIS / STELLA PICTURES/AVALON.RED
Jerrold Nadler, ordförande i justitieutskottet, hade bjudit in Trump.Foto: MARY ALTAFFER / AP/ TT

President Donald Trump vägrar delta när riksrättsförhören går vidare på onsdag.

Det meddelar Vita husets advokat Pat A. Cipollone i ett ilsket brev till justitieutskottet.

”Den här inbjudan... ger inte ens ett sken av en rättvis process”, skriver han bland annat.

Riksrättsprocessen mot Donald Trump går in en ny fas på onsdag. Hittills har förhören hållits i representanthusets underrättelseutskott – nu tar justitieutskottet över förhören. Det är också där som beslutet om formella åtalspunkter mot Trump kommer att fattas.

Ordföranden Jerrold Nadler bjöd i förra veckan in presidenten, tillsammans med ett juridiskt biträde, till förhör. En inbjudan som Vita husets advokat Pat A. Cipollone nu svarar på.

Advokaten nobbar inbjudan i brev

I ett osande brev på fem sidor nobbar Cipollone inbjudan å presidentens vägnar. 

”Som du vet, så trotsar denna grundlösa och högst partiska utredning alla tidigare historiska prejudikat, processrättsliga principer och grundläggande rättvisa”, skriver han i brevets inledning. 

Förutom processen som sådan har Cipollone också invändningar mot vilket datum som justitieutskottet valt ut.

”Du planerade in detta första förhör – utan tvekan med mening – vid en tidpunkt då du vet att presidenten kommer att befinna sig utomlands för att delta på Nato-ledarnas möte i London.” 

Trumps advokat: ”Ger inte ens sken av en rättvis process”

Fyra experter på konstitutionell rätt, tre valda av Demokraterna och en av Republikanerna, ska delta i det förhör som Trump hade bjudits in till. De ska där ge sin syn på om vad som har kommit fram är nog för att ställa Trump inför riksrätt.

”Vi kan inte förväntas delta i ett förhör där vittnen fortfarande inte namngetts och när det fortfarande är oklart om justitieutskottet kommer att ge presidenten en rättvis process genom ytterligare förhör. Och vad som är mer viktigt: En inbjudan till en akademisk diskussion med juridikprofessorer ger inte ens sken av en rättvis process. Under nuvarande förhållanden kommer vi inte att delta i onsdagens förhör.”

Cipollone utesluter dock inte att Trump kan komma att ställa upp på ett förhör i framtiden, även om många av invändningarna även skulle gälla vid senare tillfällen. Trump har fått till på fredag på sig att svara om han tänker delta i processen genom att kalla vittnen eller presentera någon bevisning som stöder hans sak. 

Inför det svaret kräver nu Cipollone att få en mer detaljerad bild av processen som väntar, bland annat om korsförhör av vittnen kommer att tillåtas. Han kräver också att Republikanerna ska få kalla egna vittnen.

Trump har kallat mätningar för ”fejk” och ”usla:

Svag övervikt för ja till riksrätt bland de amerikanska väljarna.

Frida Wallnor reder ut vägen framåt i riksrättsprocessen:

Frida Wallnor, USA-korrespondent för Dagens industri, reder ut vägen framåt i riksrättsprocessen mot Donald Trump.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.