Trump vägrade lämna över dokument – trots vädjan

Nya bilder bevisar ovanan.
Donald Trump tillbakavisar alla anklagelser.
Foto: FELIPE RAMALES / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Donald Trump vägrade lämna tillbaka hemliga dokument som han förvarade i Mar-a-Lago trots påtryckningar från sina egna rådgivare, rapporterar New York Times.

Trumps Advokat bedyrade senast i juni att alla hemligstämplade dokument hade lämnats tillbaka – men FBI kunde beslagta flera vid sin razzia tidigare i veckan.

FBI tog med sig lådor fyllda med olika föremål från den amerikanske expresidentens lyxhem Mar-a-Lago i Palm Beach, Florida efter tillslaget i måndags. Listan över beslagen har offentliggjorts och av den framgår att flera uppsättningar av hemligstämplade dokument hittades, varav några anses vara topphemliga och endast avsedda att finnas i vissa statliga anläggningar.

New York Times skriver nu att Trump redan i våras blev uppmanad av sina rådgivare att lämna tillbaka viss dokument, men att Trump ska ha vägrat eftersom han ”önskade att hålla fast vid dem”.  Det skedde trots att amerikanska justitiedepartementet innan det utfärdat en stämningsansökan för att kunna söka efter fler handlingar hemma hos Trump.

Fick besök av justitiedepartementet 

Senast i juni undertecknade en av Trumps advokater ett skriftligt uttalande som sa att alla hemligstämplade dokument som förvarats i Mar-a-Lago hade lämnats tillbaka , skriver New York Times. Underskriften skedde efter att en hög tjänsteman inom kontraspionage vid justitiedepartementet besökt Trump.

Trumps jättekåk Mar-a-Lago.
Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN

New York Times menar att det skriftliga uttalandet i dag kan tolkas som att antingen Trump eller advokaterna inte varit uppriktiga – och att det gjort att expresidenten nu utreds för hindrande av rättvisan. 

Enligt Politico utreds Trump också för att ha gjort sig av med eller förstört register, hindrat en utredning och brutit mot lagen om spionage. Brott som kan ge fängelse och böter vid en fällande dom

”De kunde ha fått det när de ville”

I ett uttalande publicerat på fredagen, skriver Donald Trump bland annat:

Först det första, det var inte längre hemligstämplat. För det andra, de behövde inte ”beslagta” någonting. De kunde ha fått det när de ville i stället för att göra politik av det och bryta sig in i Mar-a-Lago.

Donald Trump menar att han hävde sekretessen på dokumenten innan han tog med sig dem hem och att han därför inte gjort något brottsligt.


Trump-supportrarnas protest efter razzian

Samlas utanför lyxhuset • Vill visa stöd till expresidenten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.