Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump vägrade fördöma vitmaktgrupp: ”Var redo”

”Nästan allt jag ser kommer från vänsterkanten”.
Donald Trump vid nattens debatt.Foto: JULIO CORTEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
En medlem av Proud boys på en demonstration tidigare i september.Foto: JOHN LAMPARSK/SOPA IMAGES/SHUTTERSTO / JOHN LAMPARSK/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Demonstration med Proudboys i Oregon.Foto: RMV/SHUTTERSTOCK / RMV/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Under nattens presidentvalsdebatt vägrade Donald Trump att fördöma vitmaktgrupperingar – i stället fick hans uttalande högerextremister att jubla, enligt NBC News.

– Visst, jag kan säga till dem att stå tillbaka, men jag skulle säga att nästan allt som jag ser kommer från vänster och inte från höger, säger Trump.

En del av debatten kom att handla om rasism och den senaste tidens demonstrationer, som i flera fall har blivit våldsamma.

Donald Trump fick frågan om han är redo att fördöma vitmaktgrupper och andra våldsamma organisationer på högerkanten.

– Visst, jag kan säga till dem att stå tillbaka, men jag skulle säga att nästan allt som jag ser kommer från vänster och inte från höger, säger Trump.

Donald Trump om Proud boys: ”Stå tillbaka och var redo”

Han bad sedan om namnet på någon specifik grupp och Joe Biden nämnde högerextrema Proud boys.

– Proud boys, stå tillbaka och var redo (stand back and stand by). Men jag kan säga så här mycket, någon måste göra något åt Antifa och vänstern, för det här är inte ett högerkantsproblem.

Proud boys är en högerextrem gruppering som bland annat organiserat sig mot Black lives matter-rörelsen. På konton i sociala medier, som kopplas till medlemmar i organisationen, välkomnas uttalandet med glädje och som en order, rapporterar NBC News.

”President Trump sa åt Proud boys att vara redo för någon måste hantera Antifa, well sir, vi är redo”, skriver en ledare, i sociala medier.

Kritiken mot Trump

Donald Trump har mött stor kritik efter debatten, bland annat direkt från utmanaren Joe Biden.

 ”Det här är Donald Trumps Amerika”, skriver han på Twitter.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1311143480379371520
Se Biden och Trump ryka ihop under debatten.
Donald Trump och Joe Biden drabbade samman i kaosartad duell.
Missade du nattens debatt? Då kan du se den här!

 

LÄS MER: MATS LARSSON: Usa har aldrig sett en liknande tv-debatt 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.