Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trump vädjar till amerikaner och sociala medier-bolag om en fredlig övergång

Det står nu klart att Donald Trump för andra gången på fyra år ställs inför riksrätt.
Donald Trump.
Foto: ALEX BRANDON / AP TT NYHETSBYRÅN

President Donald Trump ber nu ”alla amerikaner” och sociala medier-bolag om hjälp att ”lätta på spänningar och sänka temperaturen” och säger att han inte står för någon slags våld, rapporterar Fox News.  

– I ljuset av rapporter om fler demonstrationer, uppmanar jag till att det det inte ska vara något våld, inget brytande mot lagen och ingen vandalism av något slag, säger Donald Trump till Fox News.

Han har fått kraftig kritik för talet han höll innan Kapitolium stormades, då han bland annat sa:  

– De riggade valet. Ingen här vill se vår valseger bli stulen av den radikala vänstern. Och av fake news. Vi kommer aldrig ge upp, speciellt inte när det är valfusk inblandat. 

Amerikanska kongressen tvingades avbryta sin räkning av elektorsrösterna för att bekräfta valet av Joe Biden till president, och stormningen har beskrivits som ett kuppförsök av bland annat republikanska kongressmannen Adam Kinzinger. 

Under onsdagskvällen väntas representanthuset rösta om Donald Trump ska ställas inför riksrätt. Demokraterna la i måndags fram en resolution där de argumenterar för att han hetsade fram stormningen. 

Här ger Pelosi beskedet om riksrättsåtal

Donald Trump historisk – första presidenten som ställts inför riksrätt två gånger

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.