Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mötet i maj: Trump tackar ja till Kim Jong-Uns inbjudan

Donald Trump. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Foto: ????? / AP TT NYHETSBYRÅN
Sydkoreas president Moon Jae-in. Foto: HWANG KWANG-MO / AP TT NYHETSBYRÅN

Som första sittande amerikanska president någonsin har Donald Trump gått med på att träffa en nordkoreansk ledare.

– Trump sa att han kommer att träffa Kim Jong-Un i maj för att uppnå kärnvapennedrustning, sa den sydkoreanske säkerhetsrådgivaren Chung Eui-Yong under fredagen.

Nordkorea pausar sina missil- och kärnvapentester och har samtidigt förståelse för att amerikanska militärövningar i regionen kommer att fortsätta. Det meddelade Kim Jong-Un via den sydkoreanske säkerhetsrådgivaren Chung Eui-Yong under en presskonferens utanför Vita huset, natten till fredag svensk tid.

Efter ett år av eskalerande hot och förolämpningar mellan de två ledarna har Kim Jong-Un nu bjudit in den amerikanske presidenten till ett möte för att diskutera kärnvapennedrustning på den koreanska halvön.

Chung Eui-Yong meddelade samtidigt att Trump godtagit inbjudan, och kommer att träffa Kim Jong-Un i maj.

Brasklapp från Vita huset

Timmarna efter uttalandet följde dock en brasklapp från Trumpadministrationen:

– Presidenten kommer inte att genomföra mötet utan att se konkreta steg och konkreta handlingar från Nordkorea, så att presidenten faktiskt kommer att få något, sa Vita husets talesperson Sarah Sanders under en presskonferens senare under dagen, rapporterar Reuters.

"En stor nyhet"

Tidigare på torsdagen hade Donald Trump berättat att "en stor nyhet” skulle presenteras efter ett möte med Sydkoreas president Moon Jae-In.

Nyheten om det historiska mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un meddelades klockan 01.00, svensk tid.

Om mötet genomförs blir Trump den första sittande amerikanska presidenten som träffar en nordkoreansk ledare.

 

Sydkoreas säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong (höger) under presskonferensen utanför Vita huset. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

 

Vita huset har bekräftat att presidenten har accepterat ett möte men att tid och plats ska bestämmas senare. Två möjliga platser för mötet är Peking eller den demilitariserade zonen (DMZ) längs gränsen mellan Nord- och Sydkorea.

Vi ser fram emot Nordkoreas kärnvapennedrustning. Under tiden måste alla sanktioner och de hårda påtryckningarna att fortsätta, sa Vita husets talesperson Sarah Sanders i ett uttalande.

Trump: "Stora framsteg"

Trump-administrationen menar att deras försök att sätta press på Nordkorea har gett effekt. Sedan Donald Trump blev president har USA:s sanktioner mot Nordkorea blivit kraftigare och man har också lyckats pressa Kina till ökad isolering av diktaturen. 

LÄS ÄVEN: Handelskrig hotar efter Trumps besked om tullar

Även Sydkoreas säkerhetsrådgivare Chung Eui-Yong menade att de hårda påtryckningarna från USA har fått Nordkorea att vilja förhandla.

Kort efter pressträffen twittrade Donald Trump om beskedet. Han skriver att Kim Jong-Un har diskuterat avveckling av kärnvapen med representanter från Sydkorea och att Nordkorea lovat att avbryta sina missiltester under tiden fram till mötet i maj.

"Stora framsteg görs, men sanktionerna kvarstår tills ett avtal är nått. Mötet planeras!" avslutades tweeten från Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/971915531346436096

Under natten till lördag, svensk tid, twittrade Trump återigen:

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/972271520847466498

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!