Trump: ”Traktorer blockerade dörrar”

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: CHRIS KLEPONIS / CNP / SPLASHNEW / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Trumpsupportrar i Philadelphia.
Foto: AMY HARRIS/SHUTTERSTOCK / AMY HARRIS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Rösträkning i Luzerne, Pennsylvania.
Foto: AIMEE DILGER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / AIMEE DILGER/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

USA:s president Donald Trump fortsätter att sprida anklagelser om valfusk utan några som helst bevis att backa upp det med. 

”Traktorer blockerade dörrar och fönster var täckta med tjocka kartonger så att observatörer inte kunde se in i rösträkningslokalerna”, twittrar Trump. 

Han kräver på nytt att rösträknandet stoppas i de nyckelstater där han väntas förlora mot Joe Biden. 

USA:s president har påbörjar sitt twittrande under lördagen med samma rasande, helt obekräftade och därmed substanslösa, anklagelser om utbrett valfusk i västvärldens största demokrati. 

CNN vägrar läsa upp anklagelserna: ”Falska”

Han hävdar nu att tiotusentals röster togs emot illegalt efter klockan åtta på valdagen i tisdags, vilket han menar ”lätt förändrade” resultatet till hans nackdel i Pennsylvania och andra vågmästardelstater. 

CNN meddelar i direktsändning att de vägrar läsa upp presidentens tweets för att hans anklagelser helt enkelt är osanna och falska. 

”Dåliga saker inträffade när den lagstadgade transparensen var ondskefullt och grymt förnekad. Traktorer blockerade dörrar och fönster var täckta med tjocka kartonger så att observatörer inte kunde se in i rösträkningslokalerna”, twittrar Donald Trump och fortsätter i versaler: 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1325065549559291910

”Dåliga saker hände där inne. Stora förändringar ägde rum”.

Senare på lördagen kom ett nytt Twitterinlägg från presidenten, där han utropade sig själv till vinnare av valet:

JAG VANN DET HÄR VALET, ÖVERLÄGSET!”. 

Detta saknar också grund, och Twitter har varningsflaggat inlägget precis som de gjort med 37 procent av alla inlägg som presidenten skrivit sedan vallokalerna stängde på tisdagen. När tweeten skrevs hade Trump fortfarande 213 elektorer, mot Joe Bidens 253. Biden leder i alla återstående vågmästarstater. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1325099845045071873?s=20

Internationella valobservatörer har inte upptäckt något fusk

Donald Trump påstår också att hundratusentals röster har räknats utan att observatörer fått tillträde. Detta trots att internationella valobserveringsorganet OSSE, där USA är medlem, har varit på plats för att granska valet utan att upptäcka något utbrett valfusk. 

Presidenten har tidigare twittrat vidare fejknyheter om att demokraterna har låtit ”döda personer” rösta i valet, om att över 100 000 ”magiska” Bidenröster dykt upp ”från ingenstans” i Michigan och att Wisconsin haft det, i USA, helt osannolika valdeltagandet på 89 procent, en siffra som egentligen var 72 procent. 

Det rör sig alltså om falska nyheter som journalister kunnat avfärda efter några telefonsamtal, som USA:s president twittrat vidare utan någon som helst faktakoll. 

”Trump leker med elden”

Här Expressens Mats Larsson om Trumps senaste uttalanden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.